15-09-2017, 19:26
Rozetki ziemniaczane z farszem z mascarpone, łososia i anchois
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 żółtko
1 łyżeczka majonezu
3 łyżki tartego, wędzonego oscypka (może być inny, twardy ser)
sól i pieprz do smaku
Farsz:
3 łyżki serka mascarpone
100 g. łososia wędzonego na zimno
2-3 filety anchois
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 żółtko
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do posmarowania papieru
łosoś do ozdoby
koperek do ozdoby
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, a gdy lekko wystygną, ucieram je łyżką z majonezem i żółtkiem.
Dodaję starty na drobnej tarce ser, mieszam, przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na natłuszczony papier okrągłe rozetki, puste w środku (u mnie po 3 warstwy masy na rozetkę).
Wyciskam też taką małe "czapeczki" - samą ilość jak ilość rozetek.
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 15 minut.
W tym czasie drobniutko siekam łososia oraz filety anchois, mieszam je z serkiem mascarpone, żółtkiem i koperkiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Tę masę również przekładam do rękawa i wypełniam nią podpieczone rozetki.
Przykrywam je czapeczkami, ponownie wstawiam blaszkę do piekarnika - tym razem ustawiam temperaturę 150 stopni i piekę z termoobiegiem do zezłocenia.
Upieczone rozetki ozdabiam kawałkiem łososia i koperkiem. Podaję zarówno na gorąco, jak i na zimno.
http://zblogowani.pl/wpis/22899769/rozet...-i-anchois