22-09-2017, 18:58
Sałatka z pomidorów
3 kg pomidorów (drobnych bez pestek)
6 cebul
3 papryki zielone bądź żółte
3 marchewki
pieprz czarny mielony - duże opakowanie
2 papryczki chili
na zalewę:
2 szklanki wody
1 szklanki cukru
1 szklanka octu (10% - bądź 6%)
2 łyżki miodu
ziele angielskie (zmielone)
Z tych proporcji warzyw wychodzi około 7 słoików po 900 ml każdy.
Zalewa podana w jednej porcji, trzeba zrobić przynajmniej dwie...
Jej ilość jest uzależniona od tego w jaki sposób warzywa ułożymy w słoikach.
Ocet wraz z wodą i pozostałymi składnikami zagotowujemy a następnie studzimy.
Warzywa myjemy i osuszamy.
Pomidory pozostawiamy w całości lub przekrawamy na pół.
Papryki, cebulę, marchew drobno kroimy.
Wszystkie warzywa układamy warstwami w słoikach, pomidory przez ułożeniem obtaczamy w pieprzu.
Tak ułożone w słoikach warzywa zalewamy zalewą octową, zakręcamy i pasteryzujemy gotując w garnku przez 15 minut.źródło