22-09-2017, 19:22
Sos słodko kwaśny z cukini (do słoików)
Gdybym mogła wykonać tylko jeden przetwór w tym sezonie (i tylko jeden polecić Wam), to z pewnością byłby to ten sos.
Z jakiego powodu?
Przede wszystkim dlatego, że jest po prostu przepyszny.
Słodko kwaśny, a do tego lekko pikantny i bardzo aromatyczny. Ale zyskał on też moje uznanie przez swoje szerokie zastosowanie.
Idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu, ale też świetnie nada się jako dodatek do mięs z grilla, kanapek czy nawet jako zastępstwo sałatki do obiadu.
(A jako dodatek do świeżego pieczywa z domowym pasztetem po prostu nie ma sobie równych ).
Jedynym warunkiem jest wybranie młodej, cienkiej cukinii z cienką skórką i małymi pestkami.
Taka cukinia jest też naturalnie słodka i jesteście pewni, że nie traficie na gorzki egzemplarz, który popsuje Wam smak całego sosu.
Składniki (na około 6 słoików po 750 ml):
ok. 2,5 kg cienkiej, młodej cukinii
1 kg czerwonej papryki
800 g cebuli
1 szklanka (250 ml) octu spirytusowego 10%
1/2 szklanki wody
1 szklanka (250 ml) cukru
2 słoiczki (po ok. 200 g) koncentratu pomidorowego
4 duże ząbki młodego czosnku
1,5 łyżki soli
2 łyżki przyprawy do dań włoskich
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki ostrej papryki
1/2 łyżki curry
Cukinię kroimy na ćwiartki (bez obierania), a następnie w plasterki o grubości mniej więcej centymetra.
Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę siekamy w kostkę.
Warzywa łączymy ze sobą w dużym garnku i solimy.
Następnie potrząsamy energicznie przez chwilę, aby sól równomiernie pokryła warzywa.
Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 godzin (w tym czasie należy co najmniej dwukrotnie zamieszać warzywa), a następnie warzywa przecedzamy na sicie i pozbawione wody ponownie przekładamy do garnka.
W rondelku łączymy ocet z cukrem i mieszając od czasu do czasu podgrzewamy do chwili aż cukier się rozpuści, a zalewa zacznie się gotować.
Gorącą zalewę przelewamy do garnka z warzywami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut (w tym czasie warzywa kilkukrotnie mieszamy).
W miseczce łączymy koncentrat pomidorowy, wodę oraz wszystkie pozostałe przyprawy (pomijając dodaną wcześniej do warzyw sól) i dodajemy do podgotowanych warzyw.
Sos ponownie gotujemy przez około 7-8 minut (na niewielkim ogniu, bez przykrycia, dość często mieszając, ponieważ sos jest gęsty i może się przywierać).
Gotujący się sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego
źródło