23-09-2017, 21:43
Kuleczki ziemniaczane w panierce
Składniki:
- o,5 kg ziemniaków,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej plus dodatkowa bułka do obtaczania,
- przyprawy do smaku – sól, pieprz, przyprawy do ziemniaków,
- olej do smażenia
Treść przepisu:
Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy.
Gdy ziemniaki będą już ugorowane przepuszczamy je przez praskę ( lub dokładnie tłuczemy).
Do schłodzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i przyprawy.
Ponownie mieszamy całość.
Z masy ziemniaczanej ( jeszcze ciepłej) formujemy kuleczki a następnie obtaczamy je w półce tartej.
Smażymy w głębokim oleju.
Odsądzamy na ręczniczkach papierowych.
Obiadowa surówka z porem, gruszką i zielonym ogórkiem
Składniki:
1 duży por
2 gruszki
1 wężowy ogórek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki.
Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
To samo robimy z ogórkiem.
Jogurt mieszamy z majonezem.
Mieszamy wszystkie składniki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
źródło