26-09-2017, 12:49
Kotlety ziemniaczane z chrzanem
Od dziś to mój absolutny numer jeden wśród kotletów z gotowanych ziemniaków.
Są cudowne!
Sekret tkwi oczywiście w smaku, ale również w sposobie, w jaki przygotowałam ziemniaki.
Są ugotowane, a potem starte na grubej tarce, dzięki czemu kotlety mają zupełnie inną fakturę, niż z tych przeciśniętych przez praskę.
Polecam Wam do nich ostry chrzan firmy Develey
Składniki na 8 sztuk:
1 kg ziemniaków (sałatkowych)
3 jajka
1 łyżeczka chrzanu, polecam Develey
3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myję, a następnie gotuję w mundurkach.
Gdy przestygną, obieram je i ścieram na grubej tarce.
Dodaję też jedno ugotowane i też starte tak samo jajko.
Cebulę drobno siekam i podsmażam na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia.
Dorzucam pozostałe dwa surowe jajka, cebulę, chrzan, posiekany szczypiorek i mąkę, doprawiam solą i pieprzem.
Mieszam krótko łyżką, tyle by składniki się połączyły.
Z masy formuję 8 kotletów (warto pomoczyć lekko dłonie w zimnej wodzie), obtaczam je w bułce tartej i na średnim ogniu smażę po ok. 5 minut z obu stron.
Podaję z porcją chrzanu, szczypiorkiem i sosem czosnkowym.
Przepis autorski.
źródło