05-10-2017, 13:13
Śliwowica noworoczna
Najlepsze są Węgierki zbierane na przełomie września i października, kiedy marszczą się przy ogonku i pękają.
Wtedy owoce są najbardziej dojrzałe, aromatyczne i zawierają najwięcej cukru, a co za tym idzie śliwowica też wychodzi wyborna.
Składniki:
1 kg dojrzałych Węgierek
10 dag suszonych Śliwek ( bez pestek )
2 l wódki 45% ( sporządzonej ze spirytusu )
½ kg cukru
1 szklanka spirytusu 96%.
Do szklanego słoja wkładamy umyte i osuszone Śliwki.
Spirytus mieszamy z 1 l wódki i zalewamy owoce.
Słój szczelnie zamykamy i stawiamy w bardzo ciepłym miejscu ( np. kuchni ).
Na początku grudnia bierzemy suszone Śliwki, wrzucamy do drugiego słoja i zalewamy pozostałym 1 l wódki.
Słój szczelnie zamykamy i również stawiamy w ciepłym miejscu.
Po Świętach Bożego Narodzenia ( czyli w okolicach 27-28 grudnia ) obie nalewki zlewamy a suszone Śliwki mocno odciskamy.
Oba nastawy mieszamy ze sobą i zlewamy do dużego słoja.
Świeże Śliwki zasypujemy cukrem, słój zamykamy i stawiamy w ciepłym miejscu.
Pamiętamy aby słojem często wstrząsać.
Cukier w miarę rozpuszczania będzie wyciągał ze Śliwek alkohol.
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, syrop zlewamy i dokładnie mieszamy z nalewką.
Alkohol filtrujemy prosto do butelek.
Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na tydzień.
I w ten sposób mamy przygotowaną pierwszą nalewkę noworoczną.
źródło