10-10-2017, 17:04
Yerba Mate, to jak wiadomo, zmielone listki i gałązki z Ostrokrzewu Paragwajskiego.
Jak się okazuje, Mate dzieli się na wiele gatunków i rodzajów.
Każdy z nich pochodzi z innej plantacji i każdy z nich przygotowywany jest w inny sposób.
Na smak Yerby wpływają również takie czynniki jak pogoda, klimat czy gleba.
Możemy więc podzielić rodzaje Yerby na kraj, w którym się ją uprawia, składniki z którymi się ją przyrządza, oraz na ogólne walory smakowe.
Yerba zależna od kraju
W Paragwaju Mate suszy się wraz z patyczkami nad dymem z ogniska.
Taki proces obróbki nadaje suszowi niesamowity smak i aromat wędzonej śliwki i tytoniu, który jest bardzo popularny i pożądany w tym kraju.
Najwięcej jednak odmian i gatunków Yerby można znaleźć w Argentynie, choć susz jest odrobinę słabszy niż ten, produkowany w Paragwaju, gdyż czas jego leżakowania jest krótszy.
Jeśli cenicie sobie Erva Mate, czyli yerbę z drobno zmielonymi liśćmi, pionierami w jej produkcji są Brazylijczycy, u których ten właśnie rodzaj Mate jest niezwykle popularny.
https://www.yerbamatelab.com/types-of-yerba-mate/
https://chatkazyerbamate.pl/to-ile-jest-...jow-yerby/