Ostrokrzew Paragwajski - Yerba Mate
#5

               

Yerba Mate, to jak wiadomo, zmielone listki i gałązki z Ostrokrzewu Paragwajskiego.
 Jak się okazuje, Mate dzieli się na wiele gatunków i rodzajów.
 Każdy z nich pochodzi z innej plantacji i każdy z nich przygotowywany jest w inny sposób.
 Na smak Yerby wpływają również takie czynniki jak pogoda, klimat czy gleba.
 Możemy więc podzielić rodzaje Yerby na kraj, w którym się ją uprawia, składniki z którymi się ją przyrządza, oraz na ogólne walory smakowe.

Yerba zależna od kraju
W Paragwaju Mate suszy się wraz z patyczkami nad dymem z ogniska.
 Taki proces obróbki nadaje suszowi niesamowity smak i aromat wędzonej śliwki i tytoniu, który jest bardzo popularny i pożądany w tym kraju.

 Najwięcej jednak odmian i gatunków Yerby można znaleźć w Argentynie, choć susz jest odrobinę słabszy niż ten, produkowany w Paragwaju, gdyż czas jego leżakowania jest krótszy.

Jeśli cenicie sobie Erva Mate, czyli yerbę z drobno zmielonymi liśćmi, pionierami w jej produkcji są Brazylijczycy, u których ten właśnie rodzaj Mate jest niezwykle popularny.
https://www.yerbamatelab.com/types-of-yerba-mate/
https://chatkazyerbamate.pl/to-ile-jest-...jow-yerby/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości