Kawowiec
#17

   
Kopi Luwak – najdroższa kawa świata
Kopi Luwak to nazwa gatunku najdroższej kawy świata, a jednocześnie największego paradoksu i snobistycznego fenomenu, o którym decyduje proces jej powstania.
Kopi luwak pochodzi bowiem… ze zwierzęcych odchodów.
Kopi Luwak produkuje się w południowo-wschodniej Azji, w Indonezji.
Ściśle mówiąc, najpierw „produkuje” ją Łaskun Muzang - zwierzę z rodziny łaszowatych, które zamieszkuje właśnie Azję południowo-wschodnią.
Popularnie zwierzak nazywany jest cywetą.

Nazwa gatunku kawy ma prostą etymologię: kopi = kawa, luwak = łaskun/cyweta.
Łaskun chętnie zjada myszy i owady, a także dojrzałe owoce kawowca.
Na tym polega jego sekret – podobno ma niebywały gust i wybiera tylko te najlepsze ziarna.
W żołądku nie trawi nasion kawowca, a jedynie osnówkę i miąższ.
Po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu przez bakterie produkujące kwas mlekowy, ziarna przechodzą przez przewód pokarmowy i są przez zwierzątko wydalane.
Następnie produkt ten trafia – dosłownie – w ręce zbieraczy, zajmujących się produkcją kawy kopi luwak.
Suszą oni i czyszczą drogocenne ziarna przez długi czas.
więcej tutaj...

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości