Szarlotka bezglutenowa
Składniki:
forma 28x18cm
W misce wymieszaj mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło i szybko posiekaj, mieszając je tym samym z mąką. Dodaj jajka, śmietanę i wodę. Wyrób szybko gładkie ciasto – ciasto nie będzie tak zwarte jak tradycyjne, będzie się rozpadać trochę, ale nie przejmuj sie tym.
Ciasto podziel na 2 części- jedną częścią wyłóż formę do pieczenia i schłodź w lodówce (min. 30 min), następnie nakłuj widelcem, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Podpiecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Drugą część ciasta schowaj do zamrażalki.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cukier, cynamon, imbir i sok z cytryny. Wymieszaj.
Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą by wchłonęła sok z jabłek, a następnie wyłóż jabłka. Na wierzch pokrusz ciasto schłodzone w zamrażalce.
Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
https://www.eksperymentalnie.com/szarlot...glutenowa/
Składniki:
forma 28x18cm
- szczypta soli
- 60g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki śmietany
- 150g margaryny lub masła
- 1 żółtko
- 400g mąk bezglutenowych (u mnie 150g mąki ryżowej, 150g mąki kukurydzianej, 100g mąki gryczanej razowej)
- 2kg jabłek antonówek
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- bułka tarta (bezglutenowa)
- cukier puder do posypania
W misce wymieszaj mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło i szybko posiekaj, mieszając je tym samym z mąką. Dodaj jajka, śmietanę i wodę. Wyrób szybko gładkie ciasto – ciasto nie będzie tak zwarte jak tradycyjne, będzie się rozpadać trochę, ale nie przejmuj sie tym.
Ciasto podziel na 2 części- jedną częścią wyłóż formę do pieczenia i schłodź w lodówce (min. 30 min), następnie nakłuj widelcem, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Podpiecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Drugą część ciasta schowaj do zamrażalki.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cukier, cynamon, imbir i sok z cytryny. Wymieszaj.
Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą by wchłonęła sok z jabłek, a następnie wyłóż jabłka. Na wierzch pokrusz ciasto schłodzone w zamrażalce.
Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
https://www.eksperymentalnie.com/szarlot...glutenowa/