Cinnamomum-Cynamonowiec
#8

Cinnamomum Loureiroi-Saigon Cinnamon
Saigon Cinnamon-Cinnamomum Loureiroi, also known as Vietnamese Cinnamon or Vietnamese Cassia
Cynamon wietnamski otrzymywany jest z całych drzew dziko rosnących a więc z gałęzi i pnia.
Zdjętą korę po wysuszeniu oczyszcza się.
Produkt ten w formie dużych, grubych piatów zwiniętych rynienkowato, o barwie rudobrązowej odznacza się silnym, przenikliwym zapachem i palącym smakiem.

Produkcja i zastosowania
Cynamon z Sajgonu jest produkowany głównie w Wietnamie, zarówno na użytek krajowy, jak i na eksport.
Wojna w Wietnamie zakłóciła produkcję, ale od początku XXI wieku Wietnam wznowił eksport przyprawy, w tym do Stanów Zjednoczonych, gdzie była niedostępna przez blisko 20 lat.
Chociaż nazywa się go Cynamonem z Sajgonu, nie jest on produkowany na obszarze wokół południowego miasta Ho Chi Minh (dawniej Sajgon) , ale zamiast tego w regionach Central Highlands w kraju, zwłaszcza w prowincji Quảng Ngãi w środkowym Wietnamie.
Cynamon z Sajgonu jest używany głównie ze względu na aromatyczną korę, która ma smak podobny do smaku Cinnamomum Cassia , ale z bardziej wyraźnym i złożonym aromatem.
W kuchni wietnamskiej kora Cynamonu z Sajgonu jest ważnym składnikiem bulionu używanego do przygotowania phở , popularnej zupy z makaronem.
źródło
źródło
źródło
https://en.wikipedia.org/wiki/Saigon_cinnamon

[Obrazek: attachment.php?aid=74202]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości