Cyfomandra grubolistna
#2

       
   
   

Jest mało wymagający i prosty w hodowli, kiełkuje juz po 3 tygodniach, rośnie równie szybko.
Jego owoce są jadalne i bogate w witaminy oraz mikroelementy.
Mają słodki, przyjemny smak nieco porównywalny z pomidorami.
Można spożywać je na surowo, dodawać do sałatek warzywnych i owocowych.
Są też świetną jarzyną do zup.
Z bardziej oryginalnych zastosowań owoców tamarillo warto wspomnieć o tym, że zmiksowany miąższ jest dodatkiem do drinków.
Natomiast sok z owoców tamarillo dodany do miodu tworzy pyszny napój orzeźwiający.
Inne zastosowania:
Z liści otrzymuje się ciemnobordowy barwnik, a sok z niedojrzałych owoców rozjaśnia lub odbarwia naturalnie farbowane tkaniny

Dzika forma tamarillo jest nieznana, dlatego też nie wiadomo z jakiego regionu Ameryki Południowej pochodzi.
Ponieważ drzewa najlepiej rozwijają się na średnich i dużych wysokościach, podejrzewa się, że ich ojczyzną jest region And od Wenezueli na północy po Argentynę na południu.
W latach sześćdziesiątych owoc nazwany został przez nowozelandzkich handlowców tamarillo, najprawdopodobniej dla odróżnienia go od pomidora.
Obecnie te pomidorowe drzewa porastają regiony klimatu tropikalnego i subtropikalnego.    
Importuje się je przez cały rok z Brazylii, Kenii, Kolumbii, Ekwadoru oraz Peru.
Nowa Zelandia dostarcza je od kwietnia do października, Afryka Południowa od października do stycznia.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości