Herbata...ulubione smaki i zapachy...
#1

   
http://ulotnapara.pl/wp-content/uploads/...44x558.jpg
https://m.xhljtea.com/uploads/allimg/c13...-24092.jpg
Roślina zwana Herbatą
Zanim wsypiesz kilka zwiniętych listków do filiżanki i zalejesz wodą, by otrzymać napar o pięknej barwie, który oczaruje ciebie swoim smakiem, mała, wiecznie zielona roślina pnie się ku niebu, by dorosnąć i dać nam to co ma najlepszego: twarde, ciemnozielone listki i małe, białe, delikatne kwiaty, podobne do kwiatów Jaśminu.
Do produkcji herbaty używane są trzy odmiany, które pochodzą z rodziny Kamelia (Camellia).
Camellia Sinensis - herbata pochodząca z Chin, osiągająca wysokość 3 - 4,5 metra, rośnie nawet do 100 lat.
Camellia Assamica - wywodząca się z Assamu. Właściwie jest to drzewo, gdyż rośnie do 15 - 18 metrów. Liście produkuje do 40 lat.
Camellia Assamica Subspecies Lasiocalyx - roślina ta pochodzi z Kambodży, osiąga około 4,5 metra wysokości i używa się jej do krzyżówek.

Wyobraź sobie, że stoisz na stoku góry, na wysokości 1200 metrów n.p.m., otoczonym warstwą chmur, jest bardzo ciepło a wilgotność bardzo wysoka. 
Dookoła ciebie kilka a może nawet kilkanaście tysięcy krzaków camellia sinensis. 
W takich właśnie warunkach rosną najszlachetniejsze gatunki herbat cejlońskich i indyjskich Darjeeling.
 Tak jak wino, herbata dla osiągnięcia najlepszego smaku i aromatu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, czyli temperatury od 10 do 30 stopni C i 2 2,5 metra opadów deszczu rocznie. 
Dla porównania w Wielkopolsce mamy 0,5 metra deszczu na rok. 
Niebagatelny wpływ na smak i jakość Herbaty ma także wysokość, na której jest uprawiana, od 350 do 2450 metrów n.p.m., oczywiście im wyżej tym lepiej.

Mało kto wie, że dzisiaj już nie jest rozmnażana z nasion tylko poprzez rozkrzewianie wegetatywne z sadzonek oraz dzięki takiej dziedzinie, jaką jest genetyka, przez klonowanie.
 Metoda ta pozwala na uzyskanie roślin dających duże zbiory, odpornych na choroby, szkodniki i suszę.

Gdy krzak Herbaty ma wysokość 15 cm przesadzany jest ze szkółek na plantacje. 
Gdy minie 3 - 5 lat, zaczyna się zrywanie liści na Herbatę. 
Herbata zrywana jest ręcznie do koszów noszonych przez zbieracz na plecach, następnie ważona i odwożona do fabryk. 
Doświadczony zbieracz może zerwać ok. 30 - 35 kg liści dziennie, z których powstanie 7,5 - 9 kg czarnej herbaty. 
Liście są zrywane, gdy roślina wypuszcza młode pędy, tzw. flesze. 
W krajach, gdzie jest cieplej tych fleszy jest więcej.
 Pierwsze flesze są oczywiście najbardziej poszukiwane, ale te z drugiego zbioru są najbardziej cenione. 
źródło
wiecej tutaj...

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 07-12-2011, 16:10
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Nimfka - 25-08-2019, 12:20
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 24-04-2021, 00:59
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez LeCaro - 28-05-2021, 22:07
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 25-03-2022, 14:19
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 28-03-2022, 14:47
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 28-03-2022, 15:10
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Malwinka - 10-07-2023, 23:00
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 28-03-2022, 16:16
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 28-03-2022, 17:18
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 28-03-2022, 18:30
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 05-04-2022, 16:31
RE: Herbata...ulubione smaki i zapachy... - przez Krystyna - 13-07-2023, 16:14



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości