07-12-2011, 16:13
Herbatka Ziołowa, Napar-sporządzania leku ziołowego lub kosmetyku w postaci roztworu, do którego składniki czynne z surowca zielarskiego są ekstrahowane gorącą wodą.
Napary stosuje się do użycia wewnętrznego (spożycia) lub zewnętrznego (do kompresów, przemywania powierzchni ciała)
Napar jest formą pośrednią pomiędzy wyciągiem zimnym, w którym surowiec zielarski jest przez pewien czas przetrzymywany w wodzie o temperaturze pokojowej, a odwarem, w którym surowiec jest gotowany.
Napar sporządza się poprzez zalanie rozdrobnionego surowca zielarskiego określoną ilością wrzącej wody i przetrzymywanie tej mieszaniny w naczyniu pod przykryciem przez określony czas.
Następnie mieszaninę się cedzi, a uzyskany klarowny roztwór pozostawia do przestygnięcia.
Napary są nietrwałe i zasadniczo przygotowuje się je każdorazowo, bezpośrednio przed użyciem.
Gorący napar może być przez jakiś czas przechowywany w termosie (ale nie dłużej niż jeden dzień).
Napary przygotowuje się z ziół zawierających substancje wrażliwe na wyższą temperaturę (szczególnie przez dłuższy czas), np. olejki eteryczne
Wykonuje się je najczęściej z ziela, liści i kwiatów.
Zazwyczaj stosuje się jedną łyżkę stołową rozdrobnionego suszu ziołowego (zawiera go 5-8 g) na szklankę wody (200-250 ml).
Czas naparzania to około 15 minut.
Niektóre jednak napary wykonuje się według innych przepisów (dotyczy to np. ilości składnika, temperatury wody, czasu naparzania) i wówczas należy kierować się zaleceniami producenta lub fachową literaturą
źródło
W prawie wszystkich kulturach zioła domowe mają ważny status: zarówno w medycynie, jak iw kuchni.
Jednak wielu kojarzy te dwa obszary ze sobą, kiedy myśli się o ziołowej herbacie - herbata ziołowa to lekarstwo.
Wiele osób pije go głównie w celach leczniczych.
Ale to nie musi być, ponieważ herbata ziołowa może być również stymulantem.
Herbatka ziołowa jest oferowana gościom w wielu częściach świata jako smaczny napój - na odświeżenie, rozgrzanie lub zaspokojenie pragnienia.