25-11-2017, 15:43
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
40 – 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
600 gramów cukru
1 litr zimnej wody
sok z trzech/czterech cytryn
Przygotowanie:
Kwiaty czarnego bzu zrywamy w miejscach oddalonych od jezdni, szos. Zrywamy je ostrożnie, by nie strząsnąć z nich cennego pyłku.
W domu rozkładamy kwiaty np. na gazetach, by robaczki mogły je opuścić. Kwiatów nie myjemy!
Dokładnie odcinamy zielone łodyżki, które są po prostu gorzkie.
W dość dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny.
Mieszamy, by cukier się nie przypalił.
Gdy tylko cukrowo-cytrynowy syrop zacznie się gotować, zalewamy nim nasze kwiatki. Uważamy by się nie poparzyć.
Mieszamy wszystko i zostawiamy naszą miksturę na trzy doby.
Nie zamykamy szczelnie naczynia, by nam się nie zawekowało, ale lekko przykrywamy.
Dobrze raz dziennie ( a nawet więcej) przemieszać wszystko.
Po upływie trzech dni, przelewamy wszystko przez sito i gazę. Dzięki temu nasz syrop będzie klarowny.
Syrop wlewamy do czystych, wyparzonych słoików lub butelek, które możemy pasteryzować.
Po otwarciu przechowujemy w lodówce.
Na zdrowie!
Syrop z kwiatów czarnego bzu stanowi także doskonałą bazę do nalewki oraz przepysznej lemoniady.
źródło