Aspalat
#16

   
Aspalathus Linearis Rooibos znany jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz.
Historia Herbaty Rooibos zaczyna się dopiero z początkiem XX wieku, za sprawą Benjamina Ginsberga.
Rosjanin przywiózł połamane, suszone liście dwumetrowych  krzewów Aspalathus Linearis porastających zbocza gór Cedar(Połudiowa Afryka) do Europy w 1904r..
Od tego czasu napar z Czerwonokrzewu bardzo szybko zdobywał popularność co zaowocowało szeregiem badań nad jego właściwościami i otwarciem dużej liczby plantacji w Republice Południowej Afryki.
Lata II Wojny Światowej niestety pogłębiały kryzys na ogólnoświatowym rynku Herbat i przyczyniły się do upadku wielu plantatorów.
Liście z których produkuje się Rooibosa przypominają igły, dlatego po wysuszeniu tnie się na 1-2 milimetrowe kawałeczki i poddaje delikatnej fermentacji.
Napar ma słodki, miodowy smak i słomkową barwę.
Pozbawiony jest goryczki charakterystycznej dla zielonej i czarnej Herbaty.
Przygotowanie napoju nie sprawia większych problemów, ponieważ Rooibos parzy się przez około 8 do 10 minut zalany wrzątkiem.

Rooibos Goździkowo-Cynamonowy
Rooibos Goździkowo-Cynamonowy to Herbata, w której słodycz Rooibosa zderza się z charakterystycznym, korzennym aromatem Goździków i Cynamonu.
Herbata ta została stworzona w celu delektowania się ciekawym doznaniem, którym jest delikatne uczucie pieczenia języka.
Pojawiające się zaraz po odstawieniu filiżanki od ust, a miarę upływu czasu zamienia się w słodycz Rooibosa i Cynamonu

Rooibos Ognisty Busz
Rooibos Ognisty Busz przyciąga uwagę swym bogactwem barw.
Daje napar o bardzo intensywnym, czekoladowym aromacie.
Smak i skład
Napar tej mieszanki Rooibosa nie wszystkim może przypaść do gustu, ponieważ emanuje bardzo silnym, kakaowym zapachem.
Zawdzięcza go czerwonym kuleczkom - owocom Kakaowca, wchodzącym w skład mieszanki.
Poza liściami Czerwonokrzewu i wspomnianymi owocami bukiet aromatyczny tworzą kawałki Ananasa i Honeybush.
Płatki Słonecznika, Róży, Jaśminu i Nagietka jedynie użyczają swych barw atrakcyjnie wyglądającej "Herbacie".
Ich wpływ na smak jest raczej symboliczny.

Rooibos Pomarańczowo-Eukaliptusowy
Rooibos Pomarańczowo-Eukaliptusowy to odświeżająca mieszanka współgrających ze sobą aromatów.
Miodowy smak Herbaty Rooibos wspaniale współgra z cytrusowymi aromatami skórki i liści Pomarańczy. 
Eukaliptus użycza czerwonemu naparowi swojej orzeźwiającej mocy.
Dzięki niskiej zawartości cukrów polecany jest osobą odchudzającym się jako napój dostarczających składników mineralnych
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Aspalat prosty...Rooibos - przez Krystyna - 01-12-2017, 23:05
RE: Aspalat prosty...Rooibos - przez LeCaro - 02-12-2017, 02:36



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości