10-12-2017, 22:49
Wartości odżywcze Żurawiny
Owoce Żurawiny zawierają dużo witamin, przede wszystkim witaminę C-14 mg w 100 g świeżych owoców, witaminy B1 i B2, E, kwas foliowy, niacynę.
Jeśli mowa o minerałach, owoce te są bogate w potas, żelazo, wapń, fosfor i sód.
Ponadto Żurawina to świetne źródło błonnika - szklanka Żurawiny zawiera 3,5 g błonnika, czyli tyle, ile dostarczymy organizmowi zjadając małe jabłko lub gruszkę - i kwasy organiczne.
Żurawina obfituje też w silne przeciwutleniacze-antocyjany, karotenoidy i flawonoidy.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html
Wartości odżywcze Borówki
Borówka Leśna zwana również Brusznicą, to bogactwo przede wszystkim witaminy C, która przyczynia się do poprawy układu odpornościowego oraz wzmocnienia naczyń krwionośnych, a także witaminy B1, B2 i PP.
Jeśli mowa o innych substancjach, Borówka Czerwona posiada w swoim składzie glikozydy, kwasy organiczne, garbniki katechinowe i antocyjany.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html