10-12-2017, 22:52
Zastosowanie w sztuce kulinarnej
Najczęściej Żurawina w postaci suszonej wykorzystywana jest jako słodka przekąska.
Z powodzeniem można jej użyć do deserów, wzbogacić poranną porcję śniadaniowego musli lub wykorzystać jako składnik sosów, dodatek do mięs.
Dobrze smakują również ciasta z Żurawiną.
Owoce Borówki Brusznicy to idealny składnik na przetwory.
Dżem z Brusznicy zachwyca smakiem i bogactwem właściwości.
Warto spróbować połączenia: pieczone Jabłka + Brusznica.
W Polsce, z owoców Borówki (najlepiej z dodatkiem Gruszki) robi się galaretki do ciemnych mięs i dziczyzny.
Galaretka Borówkowa jest podstawą prawdziwego sosu Cumberland.
Zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i Gruszkami z odmian o dużej liczbie komórek kamiennych jest podstawowym angielskim dodatkiem do dziczyzny.
Żurawina powoli wypiera naszą rodzimą Borówkę Brusznicę.
Czerwone Borówki są bardziej wytrawne, dlatego pasują do mięs, zwłaszcza dziczyzny.
Żurawiny z kolei mają większe i nieco bardziej mięsiste owoce.
Nadają się zatem zarówno do wytrawnych sosów, jak i do słodkich wypieków.
Żurawinę gotuje się zdecydowanie krócej niż Borówkę, wystarczy podgrzewać ją dopóki nie zacznie pękać.
Zbyt długo gotowane owoce niestety nabierają gorzkawego posmaku.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html