Żurawina
#7

   
Zastosowanie w sztuce kulinarnej
Najczęściej Żurawina w postaci suszonej wykorzystywana jest jako słodka przekąska.
Z powodzeniem można jej użyć do deserów, wzbogacić poranną porcję śniadaniowego musli lub wykorzystać jako składnik sosów, dodatek do mięs.
Dobrze smakują również ciasta z Żurawiną.

Owoce Borówki Brusznicy to idealny składnik na przetwory.
Dżem z Brusznicy zachwyca smakiem i bogactwem właściwości.
Warto spróbować połączenia: pieczone Jabłka + Brusznica.
W Polsce, z owoców Borówki (najlepiej z dodatkiem Gruszki) robi się galaretki do ciemnych mięs i dziczyzny.
Galaretka Borówkowa jest podstawą prawdziwego sosu Cumberland.
Zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i Gruszkami z odmian o dużej liczbie komórek kamiennych jest podstawowym angielskim dodatkiem do dziczyzny.

Żurawina powoli wypiera naszą rodzimą Borówkę Brusznicę.
Czerwone Borówki są bardziej wytrawne, dlatego pasują do mięs, zwłaszcza dziczyzny.
Żurawiny z kolei mają większe i nieco bardziej mięsiste owoce.
Nadają się zatem zarówno do wytrawnych sosów, jak i do słodkich wypieków.
Żurawinę gotuje się zdecydowanie krócej niż Borówkę, wystarczy podgrzewać ją dopóki nie zacznie pękać.
Zbyt długo gotowane owoce niestety nabierają gorzkawego posmaku.
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html
http://kuchnia.wp.pl/gid,17842585,kat,10...leria.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Żurawina - przez Krystyna - 09-10-2016, 20:20
RE: Żurawina - przez Krystyna - 10-12-2017, 22:49
RE: Żurawina - przez Krystyna - 10-12-2017, 22:50
RE: Żurawina - przez Krystyna - 10-12-2017, 22:52
RE: Żurawina - przez Krystyna - 31-01-2024, 23:45
RE: Herbata Ziołowa - przez Krystyna - 30-04-2022, 19:56



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości