28-12-2017, 15:33
Wiesiołek to roślina o wielu odmianach.
W samej Polsce istnieje trzydzieści różnych gatunków tego ziela.
Najpopularniejszy w naszym kraju jest wiesiołek dwuletni (łac. Oenothera Biennis).
To właśnie z niego produkuje się olej wiesiołkowy stosowany w przemyśle kosmetycznym i żywnościowym.
Co ciekawe, ten gatunek wiesiołka rośnie przy drogach, lasach, a nawet przy murach.
Można go rozpoznać po żółtych kwiatach i cało – brzeżnych liściach.
Wiesiołek dwuletni można też uprawiać na glebach piaszczystych.
Inną bardzo znaną odmianą jest wiesiołek wąskolistny (łac. Oenothera Muricata).
Jednak nie występuje on w przyrodzie tak często jak wiesiołek dwuletni. Wyróżnia się tym, że jego kwiaty są zapylane nocą przez ćmy.
Właściwości lecznicze posiada również wiesiołek bezbronny (łac. Oenothera Paradoxa).
Prawie sto lat temu wykorzystywano wiesiołek jako lek na rany i skaleczenia.
Obecnie odkryto jego inne zastosowania jako zioło lecznicze.
Szczególnie prowadzi się badania nad kosmetykami z wyciągiem z wiesiołka.
Oprócz celów zdrowotnych, wiesiołek jest również wykorzystywany do dekoracji jako roślina ozdobna.
Olej z wiesiołka jest tak cenną substancją, ponieważ zawiera 2 kwasy:
Gamma – linolenowy (GLA)
Dihomogamma – linolenowy (DGLA)
Kwasy te wpływają na ogólne zdrowie organizmu, narządy wewnętrzne, skórę, włosy, paznokcie, stan psychiczny, sylwetkę i kondycję ciała.
Ich zawartość w oleju wiesiołkowym jest tym ważniejsza, że ludzki organizm sam nie ma zdolności ich wytwarzania.
Są one wydalane z organizmu i dostarczane wyłącznie z pożywienia.
Olej wiesiołkowy jest tłoczony na zimno, zawsze z najlepszych ziaren.
Dzięki temu zawiera on kwasy omega 3, omega 6 i omega 9 oraz nie ulega procesu utleniania.
więcej na tej stronie