02-01-2018, 14:29
Wielosił błękitny
Gatunek rośliny z rodziny wielosiłowatych występujący w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej, w szczególności w Azji, Europie i Ameryce Północnej.
Naturalnym środowiskiem rośliny są podmokłe i wilgotne łąki. W Polsce rośnie przede wszystkim na niżu, w słowackich Karpatach jest częstsza niż w polskich Karpatach.
Właściwości (zastosowanie):
wielosił błękitny posiada właściwości napotne, moczopędne, „czyszczące krew”, uspokajające, wykrztuśne oraz likwidujące kaszel i ułatwiające oddychanie.
Ponadto ma działanie bakteriostatyczne, pierwotniakobójcze i przeciwwzdęciowe.
Wpływa odtruwająco i przeciwmiażdżycowo na organizm, zarazem obniżając poziom cholesterolu we krwi.
Wykazuje działanie uspokajające prawie 10 razy silniejsze.
Najczęściej stosowana jest w leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych przewodu pokarmowego, układu oddechowego i oczu.
Co więcej, wspomaga leczenie jamy nosowo-gardłowej i uszu, wzdęć, choroby wrzodowej, zapalenia oskrzeli, gardła i krtani oraz gruźlicy, kokluszu, padaczki i bezsenności.
Zewnętrznie stosuje się do leczenia grzybowej i bakteryjnej choroby skóry i włosów.
Dawniej w medycynie ludowej wykorzystywano wielosił błękitny w leczeniu chorób wenerycznych, stanów zapalnych układu moczowego, zaburzeń miesiączkowania, wścieklizny, zaburzeń nerwowych, padaczki i gorączki.
Dawkowanie:
w przypadku depresji i bezsenności oraz jako środek uspokajający, wykrztuśny, przeciwpadaczkowy i przeciwbólowy stosujemy odwar z korzeni i kłączy wielosiłu błękitnego, jedną łyżeczkę rozdrobnionego suszu zalewamy jedną szklanką wody i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
Po upływie tego czasu mieszankę odcedzamy i pijemy 3 razy dziennie po ¼ szklanki.
źródło