13-01-2018, 20:41
Jako ciekawostka...
Mielone z trybulą i mozzarellą
500 g piersi z kurczaka
500 g łopatki wieprzowej
120 g sera mozzarella
1 cebula biała
2 jajka
1 bułka kajzerka
0,5 szklanki mleka
3 łyżki posiekanej trybuli
1 spora łyżeczka czosnku niedźwiedziego
słodki sos sojowy
sól i pieprz
bułka tarta (do panierki)
olej rzepakowy do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju rzepakowym i studzimy. Oczyszczoną łopatkę i pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulą i dodajemy do nich 2 żółtka, namoczoną w mleku bułkę, trybulę oraz czosnek niedźwiedzi. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodkim sosem sojowym.
Do powstałego farszu dodajemy pianę ubitą z dwóch białek i delikatnie mieszamy.
* piana z białek sprawi, że kotlety będą delikatne i niezwykle soczyste.
Na każdą porcję masy mięsnej nakładamy kawałek sera mozzarella i formujemy kotlety tak, aby kawałek sera znalazł się w środku każdego mielonego.
Uformowane mielone obtaczamy w bułce tartej* i układamy je na dużym talerzu lub desce.
* użyłam bułki bezglutenowej, ale równie dobrze sprawdzi się zwykła.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym (wybierajmy ten najwyższej jakości) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe mielone podajemy z ulubionymi dodatkami węglowodanowymi oraz świeżą surówką.
źródło: https://smaker.pl/przepis-mielone-z-tryb...futka.html
Surówka z białej rzodkwi z trybulą
1 biała rzodkiew (średniej wielkości)
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
1 garść świeżej trybuli
sól, pieprz
Rzodkiew obrałem, starłem na tarce o dużych oczkach. Oprószyłem solą, odstawiłem na 10 min. Odcisnąłem z wody.
W misce wymieszałem rzodkiew z majonezem, śmietaną i posiekaną trybulą.
Do smaku doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem, schłodziłem w lodówce.
źródło: https://smaker.pl/przepis-surowka-z-bial...wator.html
Mielone z trybulą i mozzarellą
500 g piersi z kurczaka
500 g łopatki wieprzowej
120 g sera mozzarella
1 cebula biała
2 jajka
1 bułka kajzerka
0,5 szklanki mleka
3 łyżki posiekanej trybuli
1 spora łyżeczka czosnku niedźwiedziego
słodki sos sojowy
sól i pieprz
bułka tarta (do panierki)
olej rzepakowy do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju rzepakowym i studzimy. Oczyszczoną łopatkę i pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulą i dodajemy do nich 2 żółtka, namoczoną w mleku bułkę, trybulę oraz czosnek niedźwiedzi. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodkim sosem sojowym.
Do powstałego farszu dodajemy pianę ubitą z dwóch białek i delikatnie mieszamy.
* piana z białek sprawi, że kotlety będą delikatne i niezwykle soczyste.
Na każdą porcję masy mięsnej nakładamy kawałek sera mozzarella i formujemy kotlety tak, aby kawałek sera znalazł się w środku każdego mielonego.
Uformowane mielone obtaczamy w bułce tartej* i układamy je na dużym talerzu lub desce.
* użyłam bułki bezglutenowej, ale równie dobrze sprawdzi się zwykła.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym (wybierajmy ten najwyższej jakości) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe mielone podajemy z ulubionymi dodatkami węglowodanowymi oraz świeżą surówką.
źródło: https://smaker.pl/przepis-mielone-z-tryb...futka.html
Surówka z białej rzodkwi z trybulą
1 biała rzodkiew (średniej wielkości)
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
1 garść świeżej trybuli
sól, pieprz
Rzodkiew obrałem, starłem na tarce o dużych oczkach. Oprószyłem solą, odstawiłem na 10 min. Odcisnąłem z wody.
W misce wymieszałem rzodkiew z majonezem, śmietaną i posiekaną trybulą.
Do smaku doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem, schłodziłem w lodówce.
źródło: https://smaker.pl/przepis-surowka-z-bial...wator.html