17-01-2018, 21:14
Przyprawa i jej zastosowanie.
Jako przyprawę stosuje się wysuszone, silnie, lecz przyjemnie pachnące kłącze tataraku.
Zależnie od sposobu przygotowania rozróżnia się kłącze okorowane, nie okorowane i kandyzowane.
Kłącze nie okorowane odznacza się największą zawartością olejku lotnego i najsilniejszym zapachem.
Kłącze okorowane jest niekiedy mielone.
Ma smak korzenny i gorzkawy.
Tatarak jest najczęściej stosowany w kuchni islamskiej i indyjskiej.
Proszkiem otrzymanym ze zmielenia kłączy przyprawia się potrawy słodzone i kompoty z owoców, w tym również z jabłek i gruszek.
Jako przyprawę dodaje się tatarak do napojów orientalnych, służy on również do wyrobu słodyczy i gorzkich likierów pobudzających apetyt.
Proszek z kłączy tataraku wchodzi w skład mieszanek ziołowych, zwłaszcza typu curry.
Nadaje się do mieszania z gałką muszkatołową, wanilią oraz cynamonem i przypomina imbir.
Sam tatarak bez domieszek należy stosować w małych ilościach. Uwaga: świeże, mięsiste kłącza powodują wymioty.
Tatarak zwyczajny to ceniona roślina przyprawowa (stosowana najczęściej w kuchni islamskiej i indyjskiej).
Jako przyprawy wykorzystuje się kłącza roślin dziko rosnących.
Kłącza zbieramy jesienią i po oczyszczeniu suszymy w przewiewnym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 40⁰ C.
Przyprawa i jej zastosowanie:
W kuchni wykorzystuje się wysuszone kłącza tataraku, najczęściej kłącza maja formę zmieloną.
Tatarak ma gorzki i korzenny smak.
Przyprawę wykorzystuje się w kuchni indyjskiej i islamskiej do przyprawiania potraw słodzonych, kompotów owocowych, napojów orientalnych
oraz gorzkich likierów pobudzających apetyt.
Proszek z kłączy wchodzi w skład mieszanek ziołowych typu curry.
Świeże kłącza po spożyciu wywołują wymioty.
źródło
źródło