21-01-2018, 01:17
Selery zwyczajne są roślinami jednorocznymi należącymi do rodziny selerowatych.
Częścią jadalną jest zarówno gruby, bulwiasty i spichrzowy korzeń, jak i też liczne i zazwyczaj pierzaste liście.
Historia
Seler uprawiano już 900 lat przed naszą erą w rejonach położonych nad Morzem Śródziemnym.
Starożytni Grecy używali nasion selera do walki z grypą i wszelkimi przeziębieniami.
Natomiast Rzymianie bardzo cenili sobie wartości odżywcze selera i to właśnie we Włoszech na długo zadomowiło się to warzywo.
I to również tu w XVII wieku, w procesie nieustannych prób, zmodyfikowano roślinę na tyle, że udało się pozbyć niechcianej goryczy w smaku.
Pochodzenie
Naturalnym regionem upraw selera jest przede wszystkim basen Morza Śródziemnego, kraje Europy Zachodniej i Środkowej, a także obszary Zachodniej Azji. Ponadto seler można spotkać w Afryce Południowej, Etiopii jak i w krajach Ameryki Południowej.
Zastosowanie
Seler, głównie w postaci gotowanej, jest składnikiem włoszczyzny na bazie której przyrządza się bulion oraz rosół.
Warzywa pokrojone w kostkę mogą być świetnym składnikiem sałatek lub różnego rodzaju farszów do mies, jajek czy też innych warzyw, takich jak papryki czy bakłażanu.
Starty korzeń jest dobry do różnych zup jarzynowych, a także kremów warzywnych.
Bardzo popularne jest jedzenie ogonków liściowych, które wyśmienite są na surowo, a także po ugotowaniu.
Ponadto doskonale łączą się one z ananasem w różnych sałatkach owocowych czy mięsnych.
Liście traktuje się jak natkę pietruszki jednak są one silniej aromatyczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością.
Świeżość
Kupowany seler razem z nacią powinien być żywo zielony, a listki nie mogą być zwiędnięte.
Sam korzeń ma lekko szary lub żółtawy odcień, ale musi być odpowiednio twardy i pozbawiony wszelkich uszkodzeń, które wskazywałyby na ingerencję szkodników.
Właściwości
Selerjest niezastąpionym magazynem witamin i składników odżywczych, naukowcy dowiedli, że zawarte jest w nim aż 86 odżywczych składników.
Wśród witamin warto wymienić witaminę A, C, E, B oraz PP. Jeśli chodzi o samą witaminę C, to seler jest w nią dwukrotnie bardziej bogatszy niż niejeden cytrus.
Warzywo posiada także w sobie kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, cynk, potas oraz fosfor, którego jest najwięcej.
Seler polecany jest osobom przebywającym na diecie, ponieważ 100 gram warzywa posiada tylko 7 kalorii.
Spożywanie selera może działać uspokajająco, odstresowująco oraz przeciwdepresyjnie.
Warzywo posiada także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, a także oczyszczające, ponieważ zjedzenie selera oczyszcza organizm człowieka z toksyn.
Warto pic sok z selera, chociaż jedną szklankę dziennie, ponieważ pomaga on w zachowaniu pięknej skóry i włosów.
Dzięki temu warzywu można pozbyć się zapalenia dróg oddechowych.
źródło
Częścią jadalną jest zarówno gruby, bulwiasty i spichrzowy korzeń, jak i też liczne i zazwyczaj pierzaste liście.
Historia
Seler uprawiano już 900 lat przed naszą erą w rejonach położonych nad Morzem Śródziemnym.
Starożytni Grecy używali nasion selera do walki z grypą i wszelkimi przeziębieniami.
Natomiast Rzymianie bardzo cenili sobie wartości odżywcze selera i to właśnie we Włoszech na długo zadomowiło się to warzywo.
I to również tu w XVII wieku, w procesie nieustannych prób, zmodyfikowano roślinę na tyle, że udało się pozbyć niechcianej goryczy w smaku.
Pochodzenie
Naturalnym regionem upraw selera jest przede wszystkim basen Morza Śródziemnego, kraje Europy Zachodniej i Środkowej, a także obszary Zachodniej Azji. Ponadto seler można spotkać w Afryce Południowej, Etiopii jak i w krajach Ameryki Południowej.
Zastosowanie
Seler, głównie w postaci gotowanej, jest składnikiem włoszczyzny na bazie której przyrządza się bulion oraz rosół.
Warzywa pokrojone w kostkę mogą być świetnym składnikiem sałatek lub różnego rodzaju farszów do mies, jajek czy też innych warzyw, takich jak papryki czy bakłażanu.
Starty korzeń jest dobry do różnych zup jarzynowych, a także kremów warzywnych.
Bardzo popularne jest jedzenie ogonków liściowych, które wyśmienite są na surowo, a także po ugotowaniu.
Ponadto doskonale łączą się one z ananasem w różnych sałatkach owocowych czy mięsnych.
Liście traktuje się jak natkę pietruszki jednak są one silniej aromatyczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością.
Świeżość
Kupowany seler razem z nacią powinien być żywo zielony, a listki nie mogą być zwiędnięte.
Sam korzeń ma lekko szary lub żółtawy odcień, ale musi być odpowiednio twardy i pozbawiony wszelkich uszkodzeń, które wskazywałyby na ingerencję szkodników.
Właściwości
Selerjest niezastąpionym magazynem witamin i składników odżywczych, naukowcy dowiedli, że zawarte jest w nim aż 86 odżywczych składników.
Wśród witamin warto wymienić witaminę A, C, E, B oraz PP. Jeśli chodzi o samą witaminę C, to seler jest w nią dwukrotnie bardziej bogatszy niż niejeden cytrus.
Warzywo posiada także w sobie kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, cynk, potas oraz fosfor, którego jest najwięcej.
Seler polecany jest osobom przebywającym na diecie, ponieważ 100 gram warzywa posiada tylko 7 kalorii.
Spożywanie selera może działać uspokajająco, odstresowująco oraz przeciwdepresyjnie.
Warzywo posiada także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, a także oczyszczające, ponieważ zjedzenie selera oczyszcza organizm człowieka z toksyn.
Warto pic sok z selera, chociaż jedną szklankę dziennie, ponieważ pomaga on w zachowaniu pięknej skóry i włosów.
Dzięki temu warzywu można pozbyć się zapalenia dróg oddechowych.
źródło