07-05-2015, 12:27
Dorsz z pieczonymi warzywami
- 1 średni filet z dorsza
- 1 średni ziemniak
- 1/4 średniej papryki czerwonej
- 5 różyczek brokuła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony i ulubione zioła
Zagotuj w garnku wodę z solą. Dokładnie umyj ziemniaka i razem ze skórką włóż do gotującej się wody. Gotuj przez 10–15 minut. Odcedź i wystudź. Podobnie postąp z brokułem, skracając czas gotowania do 2–3 minut. Filet z dorsza umyj w zimnej wodzie. Umytą rybę osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą i pieprzem. Nastaw piekarnik na 200°C. Ulubione zioła wymieszaj z oliwą z oliwek. Powstałą emulsją wysmaruj rybę. Przygotowaną rybę ułóż na papierze do pieczenia i zawiń w szczelną kieszonkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Po włożeniu ryby do piekarnika umyj i pokrój na kawałki paprykę. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Ułóż plastry ziemniaków i kawałki papryki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą. Włóż warzywa do piekarnika na 15 minut przed końcem pieczenia ryby. Na 10 min przed końcem pieczenia otwórz papierową kieszonkę, odsłaniając rybę. Po zakończeniu pieczenia przełóż rybę i warzywa na talerz.
Smacznego
- 1 średni filet z dorsza
- 1 średni ziemniak
- 1/4 średniej papryki czerwonej
- 5 różyczek brokuła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony i ulubione zioła
Zagotuj w garnku wodę z solą. Dokładnie umyj ziemniaka i razem ze skórką włóż do gotującej się wody. Gotuj przez 10–15 minut. Odcedź i wystudź. Podobnie postąp z brokułem, skracając czas gotowania do 2–3 minut. Filet z dorsza umyj w zimnej wodzie. Umytą rybę osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą i pieprzem. Nastaw piekarnik na 200°C. Ulubione zioła wymieszaj z oliwą z oliwek. Powstałą emulsją wysmaruj rybę. Przygotowaną rybę ułóż na papierze do pieczenia i zawiń w szczelną kieszonkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Po włożeniu ryby do piekarnika umyj i pokrój na kawałki paprykę. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Ułóż plastry ziemniaków i kawałki papryki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą. Włóż warzywa do piekarnika na 15 minut przed końcem pieczenia ryby. Na 10 min przed końcem pieczenia otwórz papierową kieszonkę, odsłaniając rybę. Po zakończeniu pieczenia przełóż rybę i warzywa na talerz.
Smacznego