24-01-2018, 18:43
Stevia nadaje się do używania w kuchni bez żadnej obróbki.
Wystarczy dodać świeże liście do sałatek czy gotowanych potraw.
Podobnie używamy wysuszone, sproszkowane liście.
Możemy je dosypać do kawy, herbaty czy Yerba Mate.
Liście widoczne w potrawach (szczególnie jasnych) mogą niekiedy przeszkadzać.
Unikniemy tego, stosując wyciąg (ekstrakt) ze Stewii.
Otrzymamy go, gotując liście przez kilka minut w małej ilości wody.
Odparowując wodę, uzyskamy bardziej zagęszczony wyciąg.
W sprzedaży dostępny jest wyciąg w formie proszku, uzyskany po odparowaniu praktycznie całej wody.
Świeże liście mogą być dodawane do sałatek.
Suszone sproszkowane liście są dodawane do filiżanki herbaty lub kawy.
Z powodzeniem można stosować Stewię do przetworów owocowych, soków czy np. osłodzenia świeżych truskawek.
Stewia zachowuje się zupełnie inaczej niż cukier przy pieczeniu ciast.
Nie zmienia się w karmel, nie doda kruchości ciastkom, nie będzie pożywką dla drożdży.
Dlatego niektórzy wolą stosować np. ksylitol (cukier brzozowy).
Są specjalne przepisy na ciasta ze Stewią, które uwzględniają jej właściwości.
Mieszanie z solą lub kwasami organicznymi takimi jak kwas cytrynowy, octowy, mlekowy, jabłkowy i winowy, wzmacnia słodkość i redukuje nieprzyjemny posmak Stewii.
źródło