Stewia
#3

   
Stevia nadaje się do używania w kuchni bez żadnej obróbki. 
Wystarczy dodać świeże liście do sałatek czy gotowanych potraw. 
Podobnie używamy wysuszone, sproszkowane liście. 
Możemy je dosypać do kawy, herbaty czy Yerba Mate. 
Liście widoczne w potrawach (szczególnie jasnych) mogą niekiedy przeszkadzać. 
Unikniemy tego, stosując wyciąg (ekstrakt) ze Stewii. 
Otrzymamy go, gotując liście przez kilka minut w małej ilości wody. 
Odparowując wodę, uzyskamy bardziej zagęszczony wyciąg. 
W sprzedaży dostępny jest wyciąg w formie proszku, uzyskany po odparowaniu praktycznie całej wody.

Świeże liście mogą być dodawane do sałatek. 
Suszone sproszkowane liście są dodawane do filiżanki herbaty lub kawy. 
Z powodzeniem można stosować Stewię do przetworów owocowych, soków czy np. osłodzenia świeżych truskawek.

Stewia zachowuje się zupełnie inaczej niż cukier przy pieczeniu ciast. 
Nie zmienia się w karmel, nie doda kruchości ciastkom, nie będzie pożywką dla drożdży. 
Dlatego niektórzy wolą stosować np. ksylitol (cukier brzozowy). 
Są specjalne przepisy na ciasta ze Stewią, które uwzględniają jej właściwości.
Mieszanie z solą lub kwasami organicznymi takimi jak kwas cytrynowy, octowy, mlekowy, jabłkowy i winowy, wzmacnia słodkość i redukuje nieprzyjemny posmak Stewii. 
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=76732]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Stewia - przez Krystyna - 11-10-2014, 17:34
RE: Stewia - przez Krystyna - 24-01-2018, 18:43
RE: Stewia - przez Krystyna - 18-04-2022, 22:34
RE: Herbata Ziołowa i Owocowa - przez Krystyna - 01-04-2022, 22:28



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości