01-03-2015, 14:29
Zupa krem pomidorowy z bazylią
Składniki:
- 2 średnie pomidory
- 1/2 dużej cebuli
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na cząstki. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, wlać bulion i gotować kilka minut. Dodać pomidory i gotować ok. 20min. Zupę zmiksować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać ozdobioną kleksem jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 2 średnie pomidory
- 1/2 dużej cebuli
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na cząstki. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, wlać bulion i gotować kilka minut. Dodać pomidory i gotować ok. 20min. Zupę zmiksować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać ozdobioną kleksem jogurtu naturalnego.