Rabarbar, Rzewień
#6

   
Rabarbar nie tylko w kompocie
Rabarbarowy kompot to klasyka, a placek z rabarbarem to jedno z kultowych ciast polskiej kuchni
. A jednak roślina ta pojawia się na naszych stołach coraz rzadziej, wypierana przez owoce egzotyczne. 
Szkoda, bo rabarbar oprócz swojego specyficznego smaku jest w dodatku rośliną bardzo zdrową

Rabarbar nie tylko w kompocie   
Łodygi rabarbaru nadają się do zbioru, gdy są jędrne, długie i słodko-kwaśne. 
Później stają się gorzkawe i niezbyt smaczne. Dlatego warto korzystać z okazji, gdy pierwsze okazy pojawiają się na straganach.
Zawiera sporo witaminy C, trochę potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. 
I niewiele kalorii – 100 g liczy zaledwie 21 kcal. 

W medycynie ludowej rabarbar od wieków używany był jako środek przeczyszczający, przeciwzapalny i łagodzący stany lękowe.
Niedawno naukowcy odkryli w nim substancje działające antyrakowo. 
To m.in. rapontygenina, która spowalnia działanie pewnego enzymu - cytochromu, występującego w guzach nowotworowych, głównie prostaty i piersi. 
Okazuje się, że najlepiej jeść pieczony rabarbar.
Naukowcy z Sheffield Hallam University doszli do wniosku, że wówczas ma on najsilniejsze właściwości antynowotworowe. 
Badacze odkryli, że po 20 minutach obróbki cieplnej w roślinie wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub też uniemożliwiają ich dalszy rozwój.

Niektóre związki zawarte w rabarbarze mają także działanie podobne do działania estrogenów, czyli hormonów żeńskich.
Dlatego warzywo polecane jest kobietom w okresie menopauzy, pań zmagających się ze zbyt dużym owłosieniem, a także osób z problemami skórnymi (np. z trądzikiem).

Są też i minusy. 
Rabarbar zawiera dużo kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jeść osoby z problemami nerkowymi i chorzy na artretyzm.
Jednak ugotowany staje się znacznie mniej szkodliwy.
Jedzmy rabarbar razem z produktami bogatymi w wapń – jego obecność w przewodzie pokarmowym zmniejsza wchłanianie szczawianów.
Deser w postaci np. jogurtu, kawałków rabarbaru i łyżki miodu będzie świetnym rozwiązaniem. 

Rabarbar w kuchni stosować możemy praktycznie do każdego dania. 
Najpopularniejszy jest kompot, przygotowany z pokrojonych na kawałki łodyg rośliny, zalanych wodą i dosłodzonych cukrem lub miodem.
Do kompotu warto dodać również dwa - trzy goździki, by poprawić smak i aromat napoju
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości