17-02-2018, 18:41
Słynący z waleczności Germanie zamieszkujący w dawnych czasach Europę cenili sobie szczególnie jedno zboże – orkisz, jako pokarm dodający sił.
Wywarło to tak duże wrażenie na rzymskich żołnierzach, że wiedzę o nim przekazali swoim gladiatorom i zawodnikom.
Znany był również Słowianom, Celtom, a wcześniej na Kaukazie, Mezopotamii oraz w starożytnym Izraelu. Egipcjanie wypiekali z niego pieczywo.
Ze względu na szerokie działanie zdrowotne zachwalała orkisz żyjąca w dwunastym wieku niemiecka mistyczka Hildegarda z Bingen, przypisując mu właściwości rozgrzewające, krwiotwórcze i budujące mięśnie.
Zalecała, aby spożywać go w każdym posiłku.
Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in. w zmęczeniu, wyczerpaniu, zmniejszeniu wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, osłabieniu apetytu, niedożywieniu, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej, dolegliwościach ze strony serca i ogólnie układu krążenia, chorobach wątroby, chorobach nerek, innych poważnych schorzeniach.
Poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego.
Dieta orkiszowa lub sam kleik obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Ponadto kleik jest dobry dla chorych na cukrzycę.
Ziarno zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii, natomiast mąka zmniejsza je.
Kawa poprawia trawienie, działa łagodnie przeczyszczająco.
Zupa jest wskazana dla chorych na biegunkę i po niedawno przebytej operacji.
Orkisz poprawia krążenie krwi, przez co usuwa uczucie zimna w rękach i nogach.
Daje na długo uczucie sytości, jak również wywołuje dobre samopoczucie.
Jeśli ktoś jest tak osłabiony chorobą, że nie ma apetytu, Hildegarda radzi, aby po prostu podawać mu gotowane na wodzie ziarno polerowane z dodatkiem masła i szczypty soli.
Chory odzyska wówczas nie tylko apetyt, ale też poprawi się jego stan zdrowia!
Kurację tę z powodzeniem wypróbowano w niemieckich szpitalach w dwudziestym wieku.
Orkisz to całkiem odrębny, wysokowartościowy gatunek zboża, niezwykle odpornego na niesprzyjające warunki klimatyczne i choroby.
Nie wymaga stosowania nawozów ani środków ochrony roślin.
Dlatego po ochłodzeniu klimatu w dawnej Europie stał się najważniejszym zbożem.
Mocna łuska, która otacza ziarno, skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery, a nawet promieniowaniem radioaktywnym! Orkisz zawiera duże ilości niezbędnych składników odżywczych: białek, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków.
Wyróżnia się tym korzystnie spośród innych zbóż, co ciekawe, najbardziej wartościowe składniki znajdują się w wewnętrznym ziarnie.
Naukowcy wykryli w nim obecność rodanidu – substancji biologicznie czynnej, będącej naturalnym antybiotykiem, która występuje w ślini, krwi i mleku kobiecym.
Chroni ona dzieci karmione piersią przed zakażeniami, wspomaga układ odpornościowy, jak również procesy krwiotworzenia, przyrostu masy ciała, kierowania seksualnością człowieka.
Zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi ciąży oraz stabilizuje skłonność do chorób dziedzicznych.
Rewelacje Hildegardy ponownie odkryli jako pierwsi doktor medycyny Gottfied Hertzka i naturoterapeuta Wighard Strehlow. P
rowadzone przez nich trwające trzydzieści pięć lat badania wykazały, że systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie.
Orkisz z upraw ekologicznych spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny.
Leczy następujące schorzenia: niestrawność, wzdęcia, nudności, wymioty, biegunka, zaparcie, chudnięcia, choroba wrzodowa, zapalenie żołądka, zapalenie uchyłka, celiakia, zespół drażliwego jelita, choroba Leśniowskiego-Crohna, choroby wątroby, choroby pęcherzyka żółciowego, żylaki odbytu, salmonelloza, wyprysk, świerzbiączka ogniskowa, alergie ogólne, skurcze, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, cukrzyca, otyłość, inne zaburzenia metaboliczne, gorączka, angina, grypa, krwotok, choroby ostre ogólnie, zaburzenia miesiączkowania, stwardnienie rozsiane, opryszczka, AIDS, zapalenie stawu, reumatoidalne zapalenie stawów, dna moczowa, stany przedrakowe, rak, depresja, choroba Parkinsona, stwardnienie mózgu, choroba Alzheimera, zatrucie lekami, działania niepożądane antybiotyków, takie jak: wyjałowienie dróg oddechowych, drożdżyca jelit.
Wskazany dla chorych po zawale serca.
Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt.
Można go używać jako pokarmu mlekozastępczego w alergii na białka mleka.
Ponadto wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy ich starzenia się.
Dodaje sił i buduje mięśnie.
więcej tutaj...