02-03-2018, 10:48
Pietruszkowe honory.
Pietruszka (Petroselinum Sativum Hoffm. i szereg gatunków zbliżonych), przyprawa kuchenna rosnąca prawie w każdym ogródku przydomowym i stanowiąca dodatek do większości dań, wcale nie była tak traktowana przez starożytnych Greków czy Rzymian.
Była to dla nich roślina poświęcona Persefonie, córce Zeusa i Demeter, i nie wypadało jej po prostu jeść.
Marzeniem poetów jak i atletów było otrzymanie wianka Pietruszkowego w dowód uznania.
Girlandami Pietruszkowymi ozdabiano groby i cmentarze.
Rzymianie natomiast odświeżali Pietruszką powietrze w czasie uczt by zabić alkoholowe opary.
Lecznicze właściwości Pietruszki znane były Egipcjanom.
Stosowali wyciągi z Pietruszki przeciw bólom żołądka i jako środek moczopędny.
Z niejasnych względów popadła w niełaskę w średniowieczu.
Okazało się, że ma powiązania z diabłem.
Sądzono mianowicie, że jej powolne jej kiełkowanie z nasion jest najlepszym dowodem, że zanim wykiełkuje, wędruje siedem razy do piekła 'tam i nazad'.
Wtedy oczywiście przywlec może z piekła nie wiadomo jakie paskudztwa.
Niektórzy rolnicy bali się ją trzymać w ogródkach, nie wolno jej było przesadzać.
Obecnie, choć pochodzi ze wschodniej Europy, uprawiana jest w Ameryce, Australii i Nowej Zelandii, przy tym tu milej widziana jest forma Kędzierzawa, podczas gdy w Europie woli się formę Płaskolistną.
Apiol, główny składnik olejku Pietruszkowego ma właściwości estrogenne i nie należy nadużywać dań z Pietruszką w czasie ciąży.
Może stąd wzięła się jej diabelska opinia?
źródło