02-03-2018, 10:50
Pietruszka poza tym, że sprawdza się jako aromatyczny dodatek do potraw posiada wiele właściwości zbawiennych dla zdrowia i urody naszego organizmu.
Nie na darmo stała się ona składnikiem dobrze znanej wszystkim włoszczyzny.
Pietruszka jak na lekarstwo
Pietruszka naciowa jest rośliną o wielkich wartościach leczniczych.
Zarówno korzenie, jak owoce Pietruszki i ich przetwory zwiększają przesączanie w kłębkach nerkowych, a jednocześnie zwalniają zwrotną resorpcję w cewkach, dzięki czemu zwiększają ilość wydalanego moczu.
Mają także własności antyseptyczne oraz zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych (działanie wiatropędne).
Ponadto pobudzają w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
Ma dobry wpływ na czynności skóry i uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga leczyć anemię, choroby wątroby i woreczka żółciowego.
Kiedyś świeżo roztartą Pietruszkę przykładano do wrzodów i miejsc ukłucia owadów
Wiadomo również, że świeża natka Pietruszki może zlikwidować przykry zapach z ust.
W tradycji ludowej Pietruszka uznawana była za lek na bezpłodność i potencję.
A jak przygotować sobie eliksir urody na bazie tego magicznego, zielonego warzywa?
Świeża natka Pietruszki, woda, kilka kostek lodu, odrobina cukru, Cytryny i listek Mięty do smaku – napój o takim składzie to naturalny eliksir zdrowia i urody.
Dzięki potężnej dawce witaminy C i karotenu pomaga także w walce z cellulitem.
Napój z Natki należy spożywać tuż po przyrządzeniu, by w pełni wykorzystać moc cennych składników odżywczych.
źródło