06-03-2018, 14:29
Kawa z Czosnkiem i Miodem
Generalnie nieoczekiwane?
Jednak potrzebujesz tylko płatka z serca główki czosnku.
"Autor" jest trudny do określenia: ktoś uważa przepis za izraelski, ktoś serbski, trochę turecki ...
Co w rzeczywistości ...intrygujące...
Wyjątkowy przepis przyszedł do nas z Turcji.
Przygotowują niezrównaną kawę miodowo-czosnkową.
Na początek trzy łyżki miodu wkładamy do Turka i czekamy, aż miód się zagotuje.
Następnie zdejmij z ognia i dodaj świeżo posiekany ząbek Czosnku.
Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie dodaj trzy łyżki mielonej kawy.
Ponownie podpal i mieszaj, aż znowu się zagotuje.
Dopiero po tym wszystkim wrzącą wodę (≈350 ml) wlewa się do Turka, umieszcza na ogniu, miesza i czeka, aż pojawi się nakrętka kawy.
Ważne jest, aby wszystko robić szybko i pewnie.
Smak będzie przepyszny.
źródło
źródło