06-03-2018, 14:35
Kawa z Rumem i Pomarańczą
I od razu widać, że jest to "napój bardzo męski".
Prawie wszyscy dorośli Jamajczycy i Kubańczycy rozpoczynają dzień od filiżanki tego orzeźwiającego napoju.
Jamajska Kawa z Pomarańczami
Pomarańcze i rum - czym jeszcze rozcieńczyć kawę na Jamajce?
Prawdopodobnie ten egzotyczny przepis ci się spodoba.
Ten przepis jest szczególnie dobry ze względu na jego zdolność szybkiego podgrzewania.
Składniki:
Kawa
Cytryna
Pomarańcze
Cukier
Rum
Przygotowanie:
Trzy szklanki gotowej kawy miesza się z trzema pokrojonymi w kostkę Pomarańczami i połową pokrojonej cytryny.
Całość doprowadza się do wrzenia, dodaje cukier do smaku i wlewa trzy łyżki rumu.
Napój jest gotowy!
Na Jamajce istnieje inny wariant podawania kawy cytrusowej:
skórkę pomarańczy i cytryny kroi się pojedynczym spiralnym paskiem i umieszcza na patelni.
Do nich należy dodać 6-8 łyżek cukru, 6 pączków goździka, łyżeczkę cynamonu i kilka łyżek brandy.
Patelnia jest podgrzewana, aż cukier całkowicie się rozpuści, skórka zostanie złapana.
Zalecenie: miksturę podpalamy i cienką strużką wlewamy do gotowej gorącej kawy.
źródło