19-12-2011, 13:34
Kawa po rosyjsku na zimowe dni
Składniki:
4 czubate lyzeczki kawy mielonej
1/4 l czerwonego wytrawnego wina
4 lyzeczki cukru
4 lyzeczki czystej wodki
Sposób przygotowania:
Zaparz kawe (aby uzyskac mocny napar uzyj ok. 1/4 l wody). Najlepszy rezultat uzyskasz z ekspresu cisnieniowego.
Gotowa kawe przelej do rondelka, wlej wino, wsyp cukier, zagotuj, mieszajac od czasu do czasu. Na koniec wlej wodke i zagotuj. Rozlej do filizanek, podawaj natychmiast.
koniak 1 łyżka
lody waniliowe 1 łyżka
kawa 2 łyżeczka
likier pomarańczowy 1 łyżka
Kawę zalej 100 ml wrzącej wody.
Następnie dodaj koniak i likier, dokładnie wymieszaj.
Włóż gałkę lodów do płaskiego kieliszka na nóżce i zalej ją kawą.
Kawę podawaj od razu.
Кофе по-русски
В большой чашке соед инить 2,5 чайной ложки растворимого кофе и од ну ложку шоколад ного сиропа. Смешать с 3/4 чашки горячего молока. Перемешать д о полного растворения кофе и положить сверху взбитые сливки. Украсить шоколад ными стружками.
Kawa po Rosyjsku na zimno .
Składniki:
40 ml kawy (zaparzonej w ekspresie nisko lub wysokociśnieniowym)
2 kostki lodu
25 ml wódki
30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie: do 15 min.
Do kieliszka typu martini wrzucamy pokruszony lód. Dodajemy wódkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Po przestudzeniu dodajemy kawę.
Nie znalazłam zdjecia z kieliszkami do martini.