09-03-2018, 16:39
Zielona Herbata (LÜ CHA, 绿茶 LUB 緑茶)
Zielona herbata (绿茶 lǜ chá)
Chiny produkują 80% światowej herbaty zielonej, najczęściej spożywanej herbaty w Chinach i są uprawiane w całym kraju.
Zielona herbata jest również niesfermentowana, dzięki czemu zachowuje naturalny zielony kolor i jej przeciwutleniacze.
Liście herbaty są podgrzewane, walcowane i suszone przy jedynie lekkim utlenianiu podczas procesu utwardzania.
Zielona herbata jest poddawana obróbce cieplnej, aby zapobiec fermentacji.
Tradycyjne metody obejmują smażenie na patelni i lekkie smażenie na ogniu z węgla drzewnego.
Nowoczesne metody obejmują suszenie w piecu i gotowanie na parze.
Zielona herbata zawiera kofeinę, często więcej niż ciemniejsze chińskie herbaty, ale znacznie mniej niż zachodnie herbaty (i znacznie mniej niż kawa).
Podczas parzenia zielonej herbaty (około 1 łyżeczki na filiżankę) ważne jest, aby nie używać nadmiernie gorącej wody - zdecydowanie niższej niż temperatura wrzenia - lub herbata będzie gorzka.
Zbyt długie strome dodadzą gorzkiego smaku.
Zielona Herbata to nieutleniona herbata.
Zwykle pąki, wczesna data zbioru i piękno liści są szanowane w zielonych herbatach.
Zgodnie z tradycyjną chińską medycyną zielona herbata chłodzi ciało.
źródło