09-03-2018, 18:58
Herbata Pu'er (普洱)
Pu'er pochodzi z prowincji Junnan położonej w południowo-zachodnich Chinach i sąsiadujących obszarach w Birmie i Laosie.
Yunnan jest górzystym obszarem o bogatych zasobach naturalnych i największej różnorodności życia roślinnego i zwierzęcego w Chinach.
Mówi się, że jest to miejsce narodzin rośliny herbaty i jest domem najstarszych żywych drzewek herbacianych.
Jest to najstarsza herbata, która przechowuje historię setek lat.
Są tylko dwa rodzaje Puer, ale są tak różne i nie są do siebie podobne - są to Puer Shu i Puer Shen.
Pierwszy to ciemny, drugi zielony.
Pomimo tego, że Puera można uprawiać w kilku regionach świata, tylko te zebrane z krzewów rosnących wyłącznie w prowincji Yunnan są prawdziwe, przy okazji, graniczą z Tybetem.
I że Puer, który wyrośnie gdzie indziej, nie będzie certyfikowany, takie są zasady.
Z krzaków pobiera się głównie duże liście, mówią, im większe, tym wyższa jakość przyszłej herbaty.
Po zebraniu liści są one przetwarzane.
Proces przetwarzania liści jest bardzo podobny do czarnej herbaty.
Jest ona zbierana, przetwarzana i następnie lekko suszona, ale tak aby liście zatrzymały odrobinę wilgoci.
Tak obrobione liście są następnie układane w stosy, gdzie naturalnie występujące bakterie tworzą reakcje podobną do tych które zachodzą w kompostach.
Tak przygotowane stosy dojrzewają w piwnicach, co dodaje herbacie Pu-erh niepowtarzalnego charakteru.
Bardzo ciekawym faktem związanym z tym gatunkiem jest, iż wiek herbaty wpływa na jej jakość i cenę, podobnie jak to jest w przypadku win.
W chińskich herbaciarniach można spotkać nawet 40-sto letnie gatunki.
Rodzaje herbaty Pu'erh
Shou Pu'erh "Ripe Pu'erh"
Sheng Pu'erh "Raw Pu'erh"
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło