11-03-2018, 22:52
Shincha
Shincha jest "nową herbatą" lub pierwszym wyborem sezonu.
Zbiór rozpoczyna się w regionach umiarkowanych i stopniowo przesuwa się na północ.
Shincha i Ichibancha są w zasadzie tą samą herbatą, z tą różnicą, że tylko z nazwy.
Używanie tych nazw często jest podyktowane kontekstem.
Na przykład, Ichibancha jest zwykle używana w przeciwieństwie do Nibancha i Sanbancha, które są wykonane z późniejszych zbiorów.
Shincha zawiera znaczenie "pierwszego wyboru roku" (Hatsumono) i jest również nazywana "sezonową" herbatą.
Zimą krzewy herbaciane przechowują składniki odżywcze niezbędne do wzrostu zarówno pędów wiosennych, jak i nowych liści, które są bujne i pełne składników odżywczych.
Te nowe liście stają się Shincha.
88. dzień po pierwszym dniu wiosny zgodnie z tradycyjnym kalendarzem (4 lutego) nazywa się "Hachijuhachi-ya".
W Japonii tradycyjna wiara od czasów starożytnych polega na tym, że jeśli ktoś napije się herbaty zebranej w ten dzień, będzie cieszył się rokiem zdrowego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Najważniejszą cechą Shinchy jest jej odświeżający i orzeźwiający zapach nowych liści.
Inną cechą Shinchy jest niska zawartość katechiny i kofeiny, co czyni go mniej gorzkim i ściągającym w porównaniu z Nibanchą lub Sanbanchą.
Shincha ma wyższą zawartość aminokwasów (teanina), które nadają jej pełny smak i słodycz.
źródło