11-03-2018, 23:55
Kolory herbat zielonych
Herbaty te, jak wynika z ich nazwy, zachowują w stanie suchym (a częściowo i w naparze) zielony kolor, który może mieć różne odcienie od srebrzystozielonego (albo złocistozielonego) z matowym połyskiem, do ciemnozielonego lub oliwkowego, w zależności od gatunku. Należy przy tym podkreślić, że kolor jest podstawowym, poglądowym wskaźnikiem jakości zielonych herbat. Przegrzanie zielonych herbat w czasie suszenia gwałtownie obniża ich jakość i natychmiast uwidacznia się w kolorze liści: liść ciemnieje i to w takim stopniu, w jakim się obniża jakość. W rezultacie, czym jaśniejszy jest zielony odcień liścia, tym wyższy jest gatunek zielonej herbaty. Najwyższe gatunki mają jasnozielony, pistacjowy kolor, ze złocistym lub srebrzystym odcieniem. Odwrotnie, niskie gatunki zielonych herbat, a także herbaty zleżałe, źle przechowywane, zepsute, mają kolor ciemnozielony.
Tę osobliwość zielonych herbat w dawniejszych czasach (a za granicą niekiedy i dziś) wykorzystywali fałszerze, podbarwiając złe gatunki herbaty w celu nadania im barwy herbat gatunku najwyższego.
Różnica pomiędzy herbatą czarną a herbatą zieloną
Zasadnicza różnica między zieloną i czarną herbatą, z punktu widzenia smaku i aromatu, polega na tym, że zielone herbaty nie posiadają specyficznego „herbacianego” zapachu i smaku. Ludzi przyzwyczajonych do herbaty czarnej zawsze to dziwi, że zielona herbata „nie pachnie herbatą”, tak jak im się wydaje. Zielona herbata ma cierpki, a w dużym stężeniu nawet ostry, ściągający smak, nieco przypominający smak rozgniecionej winogronowej pestki, jednak bardziej przyjemny i charakterystyczny. Ten swoisty smak towarzyszy niemniej swoistemu, szczególnie subtelnemu, ale wyraźnemu aromatowi, z lekka przypominającemu mieszaninę zapachu świeżo wysuszonego siana,albo zwiędłych liści poziomki i płatków róży lub cytrusów.
Herbaty zielone są niemniej różnorodne w gatunku od herbat czarnych, jednak każdy gatunek zielonej herbaty bardziej różni się od innego, zarówno wyglądem zewnętrznym jak i jakością i charakterem.
Innymi słowy, gradacja aromatów i zapachów w zielonych herbatach nie jest tak bardzo szeroka jak w czarnych, niemniej jednak dostatecznie bogata i co ważniejsze bardziej niespodziewana.
źródło
Herbaty te, jak wynika z ich nazwy, zachowują w stanie suchym (a częściowo i w naparze) zielony kolor, który może mieć różne odcienie od srebrzystozielonego (albo złocistozielonego) z matowym połyskiem, do ciemnozielonego lub oliwkowego, w zależności od gatunku. Należy przy tym podkreślić, że kolor jest podstawowym, poglądowym wskaźnikiem jakości zielonych herbat. Przegrzanie zielonych herbat w czasie suszenia gwałtownie obniża ich jakość i natychmiast uwidacznia się w kolorze liści: liść ciemnieje i to w takim stopniu, w jakim się obniża jakość. W rezultacie, czym jaśniejszy jest zielony odcień liścia, tym wyższy jest gatunek zielonej herbaty. Najwyższe gatunki mają jasnozielony, pistacjowy kolor, ze złocistym lub srebrzystym odcieniem. Odwrotnie, niskie gatunki zielonych herbat, a także herbaty zleżałe, źle przechowywane, zepsute, mają kolor ciemnozielony.
Tę osobliwość zielonych herbat w dawniejszych czasach (a za granicą niekiedy i dziś) wykorzystywali fałszerze, podbarwiając złe gatunki herbaty w celu nadania im barwy herbat gatunku najwyższego.
Różnica pomiędzy herbatą czarną a herbatą zieloną
Zasadnicza różnica między zieloną i czarną herbatą, z punktu widzenia smaku i aromatu, polega na tym, że zielone herbaty nie posiadają specyficznego „herbacianego” zapachu i smaku. Ludzi przyzwyczajonych do herbaty czarnej zawsze to dziwi, że zielona herbata „nie pachnie herbatą”, tak jak im się wydaje. Zielona herbata ma cierpki, a w dużym stężeniu nawet ostry, ściągający smak, nieco przypominający smak rozgniecionej winogronowej pestki, jednak bardziej przyjemny i charakterystyczny. Ten swoisty smak towarzyszy niemniej swoistemu, szczególnie subtelnemu, ale wyraźnemu aromatowi, z lekka przypominającemu mieszaninę zapachu świeżo wysuszonego siana,albo zwiędłych liści poziomki i płatków róży lub cytrusów.
Herbaty zielone są niemniej różnorodne w gatunku od herbat czarnych, jednak każdy gatunek zielonej herbaty bardziej różni się od innego, zarówno wyglądem zewnętrznym jak i jakością i charakterem.
Innymi słowy, gradacja aromatów i zapachów w zielonych herbatach nie jest tak bardzo szeroka jak w czarnych, niemniej jednak dostatecznie bogata i co ważniejsze bardziej niespodziewana.
źródło