14-03-2018, 21:25
Herbaty czarne...HEI CHA 黑茶 – „postfermentowane” lub „dojrzewające”
W Polsce nazywane „Czerwonymi”.
Poddawane procesowi fermentacji nieenzymatycznej podobnemu jak herbata żółta, ale zachodzacemu w znacznie mocniejszym stopniu.
Ich suche liście są niemal czarne, z brązowawym lub zielonkawym odcieniem, napar żółtobrązowy lub czerwonobrązowy – również bardzo ciemny.
Mają charakterystyczny „ziemny” lub „pleśniowy” aromat.
Występują w postaci herbaty sypkiej lub prasowanej w różnorodne kształty – cegiełek, okrągłych „ciastek” czy „misek”.
Najbardziej znana z tej grupy jest herbata Pu’er 普洱 z prowincji Yunnan.
źródło
źródło
Ciemna Herbata-Czarna Herbata we Wschodniej Azji, Hei Cha , 黑茶
Najważniejszą różnicą w przetwarzaniu ciemnej herbaty dla innych herbat jest etap pofermentacyjny, w którym liście są zbierane na duże stosy i fermentowane w wilgotnych i ciepłych warunkach przez 1-2 miesiące.
Proces ten jest powodowany przez mikroby w liściach i nie należy go mylić z utlenianiem czarnej herbaty.
Post fermentacja lub "układanie na mokro" to proces podobny do rozkładu, stąd ziemisty zapach i smak.
Również Puou (dojrzały) Pu'er jest post-fermentowany, ale nie suszy się go nad ogniem sosnowym ani nie ściska się w dużych koszach, takich jak Liu Bao.
Zgodnie z tradycyjną chińską medycyną, ciemna herbata ogrzewa ciało, z wyjątkiem Liu Bao, który chłodzi lub ogrzewa w zależności od sytuacji.
Herbata Czarna
Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbata , przewożonej kliprem do Anglii.
To jest chyba najbardziej znana historia w świecie herbat i nikt nie jest w stanie jej potwierdzić.
Dla nas nie to żadnego znaczenia jak ktoś kilkaset lat temu wynalazł herbatę.
Jest to produkt który pijemy najczęściej a właściwie jedno co nas interesuje to cena.
Herbaty w saszetkach to to co nam się kojarzy ze zwykła czarną herbatą.
Przechodzi ona cztery główne procesy obróbki.
Te etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.
Każdy z tych procesów ma swój unikalny tok który za każdym razem musi przebiegać identycznie.
Producent herbat doskonale wie że najlepiej jego herbata smakuje bez zbędnych dodatków.
W ten sposób może niepotrzebnie stracić swój smak.
Dlatego herbata czarna z dodatkami, owszem występuje, ale bez większego zainteresowania wśród konsumentów.
Herbata dla gastronomii i herbata dla restauracji to nic innego jak czarna herbata.
English Breakfast to termin jak najbardziej powiązany z herbatą czarną, bo herbata jest najczęstszym napojem pitym podczas posiłków na świecie.
http://herbatyswiata24.blogspot.com/2010...czarne.htm
Rodzaje Czarnej Herbaty
Assam
Darjeeling
Ceylon
Rodzaje mieszanek czarnej herbaty
Earl Grey
English Breakfast
Irish Brekfast
Masala Chai
źródło
źródło
źródło