16-03-2018, 15:41
Co to jest czarny czosnek?
Czosnek czarny jest nieco bardziej korzystny niż zwykły czosnek stosowany w życiu codziennym.
Czarny czosnek jest popularny w kuchniach w Australii, Japonii, Ameryce i wielu krajach europejskich.
Czarny czosnek jest odmianą czosnku otrzymywaną przez suszenie normalnego czosnku przez miesiąc w określonych warunkach cieplno-wilgotnościowych.
Po miesiącu fermentacji czosnek uzyskuje czarny kolor.
Czarny czosnek używany w kuchni azjatyckiej (kuchnia koreańska)
Ze względu na korzyści z biegiem czasu stało się znakiem w kuchni europejskiej.
Gęste substancje powstające po fermentacji są wysokimi substancjami przeciwrakotwórczymi.
Przykładowo, S-allilocysteina z czarnego czosnku zawiera znaczną część wymienionej substancji.
Czosnek na normalny poziom cholesterolu i działanie obniżające ciśnienie krwi , ma także więcej środka przeciwgrzybiczego, ma działanie antyseptyczne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające .
Dlatego jest bardzo skuteczną rośliną w chorobach układu krążenia, chorobach przewlekłych, reumatoidalnym zapaleniu stawów i chorobie Alzheimera.
źrodło
źródło
źrodło