27-03-2018, 14:32
Pasztet z cukinii
Składniki:
2 sztuki niewielkich cukinii i marchewek
1 cebulę (mogą być także dwie małe: 1 biała, 1 czerwona)
2 ząbki czosnku
4 jajka
30 dag żółtego sera
20 dag pieczarek
zieleninę
400 g bułki tartej
sól i pieprz do przyprawienia.
Wykonanie:
Umyj i obierz cukinie oraz wytnij z nich gniazda, utrzyj na targu o grubych oczkach. Dodaj posiekaną zieleninę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz żółty ser – również starty. Drobno posiekane pieczarki podduś na patelni, aż odparuje woda. Ubij osobno białka i żółtka, zmieszaj z pozostałymi składnikami. Wsyp bułkę tartą, dodaj pieprz i sól. Przełóż do foremki posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz pasztet przez około 1,5 godziny. Będzie gotowy wówczas, gdy skórka się zarumieni. Nie używaj termoobiegu. Gotowe!
Składniki:
2 sztuki niewielkich cukinii i marchewek
1 cebulę (mogą być także dwie małe: 1 biała, 1 czerwona)
2 ząbki czosnku
4 jajka
30 dag żółtego sera
20 dag pieczarek
zieleninę
400 g bułki tartej
sól i pieprz do przyprawienia.
Wykonanie:
Umyj i obierz cukinie oraz wytnij z nich gniazda, utrzyj na targu o grubych oczkach. Dodaj posiekaną zieleninę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz żółty ser – również starty. Drobno posiekane pieczarki podduś na patelni, aż odparuje woda. Ubij osobno białka i żółtka, zmieszaj z pozostałymi składnikami. Wsyp bułkę tartą, dodaj pieprz i sól. Przełóż do foremki posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz pasztet przez około 1,5 godziny. Będzie gotowy wówczas, gdy skórka się zarumieni. Nie używaj termoobiegu. Gotowe!