Przekąski
#11

Chipsy z cukinii

Składniki:
  • 2 niewielkie cukinie
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka mąki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (można dodać więcej)
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 2 roztrzepane jajka
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
Cukinie umyć i pokroić na plasterki.
Na blacie kuchennym rozłożyć ręczniki papierowe. Na nich umieścić plastry cukinii. Każdy plasterek posolić z obu stron. Na wierzch również położyć ręczniki papierowe i lekko docisnąć. Odczekać ok. 20 minut. Po tym czasie ręczniki powinny być mokre a plastry cukinii całkiem suche.
Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem i oregano. Mąkę wysypać na talerzyk.
Każdy plaster cukinii panierować w mące (można ją pominąć), jajku i bułce tartej. Obtoczone cukinie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić cukinie i piec 20-30 minut, aż plastry będą złote i chrupiące.
Podawać z ostrym dipem.
Smacznego Kwiatek
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości