Mniszek
#23

   
Syrop leczniczy z Mniszka
Syrop o właściwościach (bardziej) leczniczych na bazie spirytusu. 
Coś jak znany i lubiany AMOL tyle, że z naszego mniszka
Polecany jest głównie w przypadku zapaleń górnych dróg oddechowych (nieżytów oskrzeli, problemów z tchawicą etc.), zapaleń jamy ustnej, gardła, oskrzeli oraz przy uporczywym kaszlu. 
Składniki:
żółte płatki Mniszka, oberwane lub odcięte 
cukier 
2-3 łyżki stołowe spirytusu 
Kwiaty Mniszka należy zbierać w słoneczny dzień, nigdy po deszczu. Zbierajmy tylko duże, pełne i wykształcone kwiaty, oszczędzi to nam później pracy, gdy będziemy musieli wyrywać czy obcinać płatki z małych kwiatuszków. 
Po zebraniu należy pozostawić je na słońcu na gazecie lub płótnie i poczekać aż wyjdą z nich różnego rodzaju żyjątka. 
Inaczej niż w przypadku syropu cukrowego do wykonania leczniczej wersji musimy użyć jedynie żółte części mniszka. 
Można jego płatki wyskubać i powyrywać z szypułek, można też jak niektóre osoby obcinać je po prostu nożyczkami. Osobiście wolę pierwszą wersję, ponieważ skubanie mnie bardzo uspokaja i jest dobrym odpoczynkiem po zbieraniu kwiatów, po drugie ucinając płatki często możemy odciąć również części zielone, które trzeba później wybrać. Niektórzy nie wyobrażają sobie jednak takiego skubania i wolą szybko obcinać to, co nam potrzebne. Wykonuje się to mniej więcej tak samo jak syrop z cebuli. 

Płatki po obcięciu wkładamy do słoiczka warstwami przesypując je cukrem. 
Całość lekko ugniatamy jednak nie ubijając tego jakoś szczególnie na siłę w słoiku. 
Cukru powinno być trochę mniej objętościowo niż płatków. 
Na koniec zaopatrujemy naszą miksturkę dwoma łyżkami spirytusu i wsypujemy na górę trochę więcej cukru. 
Całość odstawiamy pod przykryciem (przykrycie nie ma być szczelne, np. zakrętka położona do góry nogami) na tydzień w suche, lecz przewiewne miejsce. Unikajmy miejsc bardzo nasłonecznionych, ponieważ nasz mix po prostu skiśnie bądź spleśnieje. 
Po tym czasie syrop przechowujemy w lodówce jednak nie dłużej niż 3-4 miesięcy. 
Syrop przyjmuje się wraz z płatkami zaczynając od 1 łyżeczki dziennie, zwiększając dawkę do 2-3 łyżek dziennie. 
Działa korzystnie w przewlekłym nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli, z uporczywym kaszlem. 

Ci z was, którzy chcą jednak uniknąć alkoholu w finalnym wyrobie np. jesteście karmiącą matką, dzieckiem, macie uczulenie na alkohol lub staracie się od niego uwolnić; mogą wykonać 
Macerat na bazie gliceryny, czyli tzw. gliceryt 
Jest to rodzaj nalewki wykonanej jednak nie na alkoholu etylowym a na trójwodorotlenowym, czyli glicerynie. 
Składniki:
Płatki z mniszka – 100 g 
Gliceryna – 200 g 
Opcjonalnie łyżka wódki lub spirytusu 
Jeżeli chodzi o glicerynę to bez problemów powinniście ją dostać w pobliskiej aptece. Kosztuje kilka złotych za 100 ml. W specjalistycznych sklepach czy na allegro można dostać ją już w granicach 10 zł za litr. To ważne, bo można sporo zaoszczędzić kupując większe opakowanie szczególnie, jeśli planujemy wykonać więcej glicerytów.
Płatki mniszka wrzucamy do gliceryny i miksujemy blenderem. Mniszek wypuści złoty sok i pięknie zabarwi nam glicerynę. Przelewamy wszystko do wyparzonego słoiczka, zamykamy i odkładamy w suche i przewiewne miejsce o temperaturze pokojowej i codziennie wstrząsając słoiczkiem tak, aby zawartość się przemieszała. Jeżeli chcielibyście zwiększyć ekstrakcję to polecam jednak dodać łyżkę wódki lub spirytusu. 
Postępujemy tak przez około dwa tygodnie. 
Po tym czasie przecedzamy nasz gliceryt przez płótno lub gazę tak by pozbyć się grubszych frakcji. Mieszankę odstawiamy na kolejne 2-3 dni tak, aby mogła się trochę sama wyklarować, pozostałe grubsze „paproszki” spadną na dno naszego słoiczka i będą widoczne w postaci osadu. 
Po odstaniu przecedzamy go jeszcze raz i przelewamy do buteleczki najlepiej z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne, suche i dość chłodne miejsce. Może tam siedzieć i czekać na użycie do około roku. Jeżeli chcielibyście by tak przygotowany gliceryt mógł być przechowywany dłużej lub uniknąć jego zepsucia warto jednak dodać do niego odrobinę wódki lub spirytusu o ile nie dodaliście jej już wcześniej podczas miksowania składników. Dawkowanie dla osoby dorosłej to około łyżeczka 3 razy dziennie.
Zobacz wiecej na: http://5ty.pl/index.php/syrop-leczniczy-...z-mniszka/
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Mniszek - przez Krystyna - 02-11-2011, 20:41
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:23
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:30
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:34
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:41
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 01:52
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:06
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:19
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:29
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:39
RE: Mniszek - przez LeCaro - 24-04-2018, 02:46
RE: Mniszek - przez Krystyna - 29-06-2018, 00:29
RE: Mniszek - przez Krystyna - 29-06-2018, 00:41
RE: Mniszek - przez Krystyna - 18-07-2023, 23:59
RE: Mniszek - przez Krystyna - 19-07-2023, 01:16
RE: Herbata ziołowa - przez Krystyna - 12-10-2020, 22:14
RE: Herbata ziołowe - przez Krystyna - 14-10-2020, 18:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości