01-05-2018, 02:25
Papryka nadziewana pieczarkami
Składniki:
3-4 papryki (moje nie były zbyt duże)
2 średnie cebule
50 dag pieczarek
3 kopiaste łyżki ugotowanego ryżu (niekoniecznie)
sól, pieprz
natka pietruszki i/lub świeże listki tymianku
masło z dodatkiem łyżki oleju do smażenia
100 g cheddara (lub innego sera)
Sposób przygotowania:
Cebule obieram, drobno kroję.
Pieczarki oczyszczam. Kroję na niewielkie kawałki.
Na dużej patelni podsmażam cebulkę aż zmięknie. Dodaję pieczarki, smażę kilka minut, żeby odparowały. Na koniec doprawiam solą i pieprzem, dodaję drobno posiekane zioła. Wsypuję ugotowany ryż, wszystko mieszam.
Papryki myję, odkrawam od góry „czapeczkę”, którą odkładam. Oczyszczam papryki z białych błon i pestek. Od środka posypują odrobiną soli. Nadziewam pieczarkami. Można skropić po wierzchu oliwą.
Płaskie naczynie żaroodporne skrapiam oliwą, ustawiam w nim papryki. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut, papryki powinny zmięknąć. Zdejmuję folię i znowu wstawiam na około 10 minut. W tym czasie ścieram ser na grubej tarce, posypuję nim z wierzchu papryki i wstawiam na ostatnie 10 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od piekarnika.
Co do „czapeczek” pozostawiam Wam decyzję czy będziecie papryki piekli z nimi czy bez. Ja raz piekę w czapeczkach, a następnym razem bez – zależy jak wyjdzie. Tylko po posypaniu serem oczywiście już nie przykrywam. A w ogóle to dużo wygodniej się piecze, jeśli papryki przekroimy wzdłuż (jak na zdjęciu powyżej).
Źródło przepisu: Blog Dwie Chochelki http://www.dwiechochelki.pl/2011/09/papr...rkami.html