01-05-2018, 02:53
Kaszotto z kaszy Bulgur z warzywami
Składniki:
2 woreczki kaszy bulgur (po 100g każdy)
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 marchewki
200g pieczarek
oliwa
sól
pieprz
słodka papryka
ewentualnie - 1 czerwona papryka
szczypta curry
puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy)
bulion (jeśli nie mamy - woda)
Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Jeśli chcemy dodać świeżą paprykę - myjemy ją, wykrawamy środek z nasionami i kroimy w kostkę lub paseczki, a następnie podsmażamy razem z cebulą. Po chwili do cebuli i papryki dodajemy pokrojony drobno seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę i curry. Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (wody) i dusimy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym i ugotowaną kaszę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
źródło: http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2...ywami.html