LeCaro niestety to podstępne szkodniki. Czytałam o sposobach zwalczania ćmy bukszpanowej. Najlepiej obrać krzew ze szkodników. Preparaty jakie są na rynku nie pomagają. Polecane są opryski z wrotyczu i lepkie łapki na gąsienice. Ktoś przywlekł to na Wasze osiedle, prawdopodobnie z jakąś roślinką przywiezioną zza granicy. Moje bukszpany są ogromne i na razie na nic nie chorują. Nie formuję ich, mają naturalny pokrój. Kiedyś spotkałam się z opinią, że ciągłe przycinanie je osłabia. Jednak wielu ogrodników formuje je na wiele sposobów i wyglądają przepięknie.
Teraz kwitną zawilce, lubią półcień i mam je posadzone pod leszczyną. Zawciąg nadmorski ma drobne różowe kwiatuszki. W tym roku straciłam sporo kęp z powodu mrozów. Niebiesko- fioletowa kamasja świetnie przetrwała zimę. Tiarella ma drobne białe kwiatuszki. Zakwitła inna odmiana serduszki, ta nazywa się serduszka wspaniała.
Teraz kwitną zawilce, lubią półcień i mam je posadzone pod leszczyną. Zawciąg nadmorski ma drobne różowe kwiatuszki. W tym roku straciłam sporo kęp z powodu mrozów. Niebiesko- fioletowa kamasja świetnie przetrwała zimę. Tiarella ma drobne białe kwiatuszki. Zakwitła inna odmiana serduszki, ta nazywa się serduszka wspaniała.