10-05-2018, 15:52
Żarnowiec miotlasty nazywany również szczodrzeńcem miotlastym lub szczodrzykiem, jest krótkowiecznym krzewem o pokroju wzniesionym bądź rozłożystym. To mało wymagająca roślina doskonała do sadzenia na nasłonecznionych skarpach i zboczach, gdzie gleba jest mało żyzna. Najpopularniejsze odmiany kwitnące na żółto rosną dziko w całej Polsce, ale na rynku dostępne są również żarnowce o czerwonych i różowych kwiatach. Choć jesienią jego drobne liście wcześnie opadają, pędy pozostają zielone przez cały rok. Kształt liści różni się w zależności od miejsca, z którego wyrastają – na szczytach gałązek są pojedyncze, a u ich podstawy trójlistkowe. W kątach liści, pojedynczo lub parami, tworzą się kwiaty o długości ok. 3 cm. Każdy ma pięć płatków: górny nazywamy żagielkiem, dwa boczne – skrzydełkami, a parę dolnych – łódeczką. Rozwijają się wiosną, na przełomie kwietnia i maja. Żarnowiec miotlasty osiąga do 1,8 m wysokości i 2,5 m szerokości. Dawniej jego gałązki były używane do robienia mioteł – stąd polska nazwa tego krzewu.
Źródło http://budujesz.info
LeCaro krzew doskonale rozmnaża się z nasion, które strzelając rozsiewają się dookoła. Niestety przemarza, gdy jest posadzony w przewiewie. Znajoma hoduje szczodrzeńce w donicach. Zima są również zielone i wyglądają atrakcyjnie nawet jak nie kwitną.
Hazar, rzeczywiście kiedyś wyrabiano z niego miotły, choć nigdy nie spotkałam się z takim wyrobem. Mój muszę podciąć gdy przekwitnie, więc zrobię sobie ozdobną miotełkę
Ciekawe są kwiatki szczodrzeńca. Zrobiłam zdjęcie w dużym zbliżeniu.
Źródło http://budujesz.info
LeCaro krzew doskonale rozmnaża się z nasion, które strzelając rozsiewają się dookoła. Niestety przemarza, gdy jest posadzony w przewiewie. Znajoma hoduje szczodrzeńce w donicach. Zima są również zielone i wyglądają atrakcyjnie nawet jak nie kwitną.
Hazar, rzeczywiście kiedyś wyrabiano z niego miotły, choć nigdy nie spotkałam się z takim wyrobem. Mój muszę podciąć gdy przekwitnie, więc zrobię sobie ozdobną miotełkę
Ciekawe są kwiatki szczodrzeńca. Zrobiłam zdjęcie w dużym zbliżeniu.