10-06-2018, 20:13
Czosnek kiszony po Mołdawsku
wg. przepisu od Włodka
Do słoika włożyć oczyszczone główki młodego czosnku, nie przerośnięte i nie chińskie, hiszpańskie, ...
Dodać koper, marchewkę, gorczyce, chrzan jak do ogórków kiszonych.
Przygotować zalewę 1-2 łyżki soli kamiennej na litr zimnej wody.
Zalać i odstawić w temp pokojowej na min 5-7 dni, aby kisiło się.
Słoika nie zamykamy, tylko przykrywamy pokrywką .
Sprawdzamy stopień zakiszenia (po 5 - 14 dniach), jeśli jest ok, czyli nam odpowiada przekładamy do słoiczków, wodę z kiszenia zlewamy i dodajemy do niej trochę zimnej wody.
Zagotowujemy zalewę i zalewamy ciepłą, nie gorącą zalewą czosnek.
Zakręcamy słoiczki i odstawiamy w chłodne miejsce.
Na zimę będzie super. Tak przygotowany wytrzymuje jędrny nawet dwa lata.
źródło