Przetwory domowe
#22

   
Czosnek kiszony po Mołdawsku
wg. przepisu od Włodka 
Do słoika włożyć oczyszczone główki młodego czosnku, nie przerośnięte i nie chińskie, hiszpańskie, ...
Dodać koper, marchewkę, gorczyce, chrzan jak do ogórków kiszonych. 
Przygotować zalewę 1-2 łyżki soli kamiennej na litr zimnej wody. 
Zalać i odstawić w temp pokojowej na min 5-7 dni, aby kisiło się.
Słoika nie zamykamy, tylko przykrywamy pokrywką . 
Sprawdzamy stopień zakiszenia (po 5 - 14 dniach), jeśli jest ok, czyli nam odpowiada przekładamy do słoiczków, wodę z kiszenia zlewamy i dodajemy do niej trochę zimnej wody.
Zagotowujemy zalewę i zalewamy ciepłą, nie gorącą zalewą czosnek. 
Zakręcamy słoiczki i odstawiamy w chłodne miejsce. 
Na zimę będzie super. Tak przygotowany wytrzymuje jędrny nawet dwa lata.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Przetwory domowe - przez Ewuniaaa - 21-09-2012, 18:21
RE: Przetwory domowe - przez Krystyna - 10-06-2018, 20:13
RE: Przetwory domowe - przez Krystyna - 02-08-2024, 23:50
Re: Przetwory na zimę ;) - przez Ewuniaaa - 21-09-2012, 18:23
Re: Przetwory na zimę ;) - przez Ewuniaaa - 21-09-2012, 18:27
Re: Przetwory na zimę ;) - przez Ewuniaaa - 21-09-2012, 18:30
Re: Przetwory na zimę ;) - przez Ewuniaaa - 21-09-2012, 20:28
Re: Przetwory na zimę ;) - przez Safira - 14-10-2012, 15:32



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości