10-06-2018, 21:21
Blok waniliowy z pistacjami, żurawiną i orzechami
Składniki:
300 g mleka w proszku
100 g orzechów laskowych
100 g orzechów włoskich
80 g żurawiny
80 g obranych pistacji
12 herbatników
120 g masła
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Mleko w proszku mieszamy z bakaliami i pokruszonymi herbatnikami.
W rondelku umieszczamy masło, cukier i wodę.
Gotujemy na małym ogniu, do połączenia się składników.
Masę odstawiamy, aby trochę przestygła.
Keksówkę (u mnie 26x14) wykładamy folią spożywczą.
Folia powinna wystawać za foremkę, aby łatwiej wyciągało się blok.
Przestudzoną, letnią masę wlewamy do mleka z bakaliami.
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki.
Masę dociskamy łyżką, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce.
Najlepiej na całą noc.
Smacznego
źródło