I - Mag (Magik)

Symbol nieskończoności: symbolizuje niekończącą sie, bezkresną naturę energii. Energii nie można stworzyć, ani zniszczyć i Mag o tym dobrze wie. Znak nieskończoności nad Maga głową ilustruje jego wiedzę i zrozumienie energii jego myśli, które prowadzą do nieskończoności. Niektóre talie umieszczają symbol nieskończoności na Maga gardle – wtedy symbolizuje nieskończoną silę jego słów.
.

Uroboros: Wąż zjadający swój własny ogon symbolizuje cykle i jest innym przedstawieniem nieskończoności energii. Ten symbol karty Maga oznacza razem z symbolem nieskończoności, ze energia jest nieograniczona i niewyczerpana i kluczem do dobrego życia jest nasza zdolność wykorzystania jej. Dalej Uroboros oznacza koncept odrodzenia i odnowy. Mag rozumie, ze odrodzenie następuje w każdym momencie i to stanowi dodatkowe źródło jego siły. Co więcej jest to symbol ilustrujący maksymę „jedność jest wszystkim” albo  „wszystko jest jednością” . Jest to najwyższa doktryna filozoficzna Maga.
.

Wszystkie elementy: Mag doskonale wie, że rodzimy się wyposażeni we wszystkie elementy potrzebne do życia. Możemy zgodnie z naszym najskrytszym życzeniem korzystać z umiejętności, jakie posiadamy. Tę myśl przedstawiają symbole talii będące w zasięgu ręki Maga. Mag wie, że to on panuje nad symbolami, nie odwrotnie. Karta Maga przypomina, że wszystko, czego potrzebujemy by przeżyć nasze życie doskonale jest dostępne nam tak długo jak wykorzystujemy nasz potencjał i nie stajemy się ofiarami okoliczności.  

Podstawowe pytania,  jakie należy sobie zadać medytując nad kartą Maga.:
• Czy jestem świadomy mojej własnej mocy ?
• Czy dostrzegam mój potencjał ?
• Gram rolę ofiary, czy zwycięscy?
• Czy właściwie wykorzystuję moją moc? Czy nadużywam jej?
• Czy jestem połączony z najwyższym źródłem energii ?
• Czy działam skutecznie i z korzyścią dla innych?
• Co mam zrobić, by zmierzać ku lepszemu życiu?
• Z jakich źródeł dostępnych mi mogę korzystać ?
Źródło: http://www.tarotteachings.com/magician-t...aning.html
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości