Miód Manuka
#4

Jak stosować Miód Manuka
Miód Manuka zastosowanie i działanie.
Wysokiej jakości Miód Manuka to połowa sukcesu. 
Druga połowa to właściwy sposób jego stosowania. 
Osoby, które nie są zadowolone z manuki, bardzo często nie wiedzą w jaki sposób należy ją spożywać lub używać aby osiągnąć najlepsze efekty.

Często powtarzana ludowa mądrość, że miód najlepiej jest spożywać po rozpuszczeniu w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, doskonale sprawdza się w przypadku niemal wszystkich miodów, a co więcej - ma swoje uzasadnienie naukowe. 
Zawarta we wszystkich miodach oksydaza glukozy (enzym pochodzący od pszczół), która z tlenu i glukozy produkuje antybakteryjny nadtlenek wodoru (czyli mówiąc ludzkim językiem - wodę utlenioną), działa najefektywniej, gdy miód jest rozpuszczony w wodzie w proporcji 1 do 20. 
Należy jednak pamiętać że, wysoka temperatura niszczy oksydazę glukozy, a więc miód przegrzany miód traci swój potencjał antybakteryjny. 

Inaczej jest w przypadku stosowania miodu manuka, którego silne właściwości antybakteryjne nie mają związku z oksydazą glukozy (która zresztą występuje również w tym miodzie), ale z wysokim stężeniem substancji aktywnych występujących w Miodzie Manuka. 

Rozpuszczanie miodu Manuka w wodzie nie ma sensu i jest wręcz niewskazane! 
Dlaczego? 
Każdy pokarm czy płyn, który spożywamy, trafia do żołądka, gdzie natychmiast jest rozrzedzany przez sok żołądkowy, który jest produkowany w ilości około 1,5 litra na dobę. 
Jeśli zależy nam na efekcie zdrowotnym, to chcemy aby substancje aktywne zawarte w miodzie trafiły do układu pokarmowego w możliwie największym stężeniu, aby nawet po rozrzedzeniu mogły działać skutecznie. 

Dlatego picie miodu manuka (a także każdego innego) rozpuszczonego w wodzie mija się z celem - potencjał antybakteryjny jest "rozmieniany na drobne".   
Z powyższych powodów miód manuka najlepiej jest spożywać w następujący sposób:
  • na pusty żołądek (najlepiej rano, zaraz po obudzeniu, przed poranną szklanką wody czy herbaty)
  • im więcej tym lepiej (choć bez przesady, bo może zemdlić, a ponadto miód manuka nie jest tani), rozsądną ilością są 3 łyżeczki
  • po spożyciu najlepiej powstrzymać się od jedzenia i picia przez co najmniej 20 minut
Jeśli chcemy spożywać miód manuka kilka razy w ciągu dnia, należy trzymać się następujących wskazówek jak stosować miód manuka:
  • trzy - cztery razy dziennie wystarczy
  • ostatni raz przed snem (można po myciu zębów - osoby z chorobami dziąseł będą zaskoczone tym, jak bardzo poprawi się ich stan już po kilku dniach, jeśli przed połknięciem miodu potrzymają go minutę w ustach; nie ma też obaw o próchnicę - miód manuka ma przecież właściwości antybakteryjne)
  • 30 minut przed i 20 minut po spożywaniu miodu manuka należy powstrzymać się od jedzenia i picia.
Stosowanie i wybór odpowiedniego Miodu Manuka ułatwi poniższa tabela 

Prosimy pamiętać, że Miód Manuka nie jest lekiem, tylko środkiem spożywczym. 
Nie może zastępować terapii zleconej przez lekarza.

Sposób użycia Miodu Manuka.
Miód Manuka jest środkiem spożywczym, a nie lekiem, można go więc bezpiecznie spożywać w rozsądnych ilościach. 
Nie należy podawać miodu dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia oraz osobom mającym uczulenie na produkty pszczele. 

Układ pokarmowy.
Przy wspomaganiu terapii problemów układu pokarmowego (wrzodu, helicobacter, refluks, IBS), najlepsze efekty przynosi spożywanie miodu 3 razy dziennie po dwie łyżeczki lub więcej, bez rozcieńczania i bez popijania wodą. 
Miód należy spożywać przynajmniej pół godziny przed posiłkiem.
 
Układ oddechowy 
W przypadku przeziębień, bólu gardła, kaszlu, Miód Manuka należy spożywać rano i wieczorem, dwie lub więcej łyżeczek, oraz dodatkowo niewielkie ilości kilka razy w ciągu dnia, spożywane powoli, co pomoże złagodzić dokuczliwość objawów infekcji. 

Odporność i dobre samopoczucie.
Najlepsze efekty w budowaniu odporności i poprawie ogólnego samopoczucia przyniesie spożywaniu jednej – dwóch łyżeczek Miodu Manuka rano (na czczo) lub wieczorem (przed snem). 

Problemy dermatologiczne.
Stosując Miód Manuka w celu wspomagania leczenie problemów dermatologicznych (trądzik, egzema, zmiany alergiczne) należy go nakładać cienką warstwą na skórę i pozostawić możliwie jak najdłużej. Jeśli to możliwe - nie zakrywać, w razie potrzeby można przykryć cienką warstwą gazy. 

W porozumieniu z lekarzem miód Manuka może być stosowany do wspomagania leczenia trudno gojących się ran (m.in. stopa cukrzycowa, odleżyny, rany z zakażeniami bakteryjnymi). 
W takim wypadku miód nakładany jest na ranę 2-3 razy dziennie, w miarę możliwości nie przykrywa go się opatrunkiem. 
W początkowej fazie można odczuwać zwiększony ból. Poprawa stanu rany pojawia się z reguły po dwóch, trzech dniach.
Źródło - http://swiatmanuka.pl/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Miód Manuka - przez Krystyna - 31-10-2011, 23:59
RE: Miód Manuka - przez Krystyna - 12-06-2018, 23:30
RE: Miód Manuka - przez LeCaro - 13-06-2018, 00:37
Re: Miód...boski nektar... - przez Rudalila - 01-11-2011, 11:14
RE: Miód...boski nektar... - przez kalina98 - 31-10-2020, 21:59
Re: Miód...boski nektar... - przez Krystyna - 01-11-2011, 11:46



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości