13-06-2018, 00:37
To prawdziwie boski i cudotwórczy niemalże produkt - ale cena też nieziemska ... cztery stówy za słoiczek 500g (stężenie methylglyoksalu 550+).
A tak na marginesie...
"picie miodu (...) rozpuszczonego w wodzie mija się z celem - potencjał antybakteryjny jest "rozmieniany na drobne". "
Nie wiem jak jest w przypadku miodu Manuka, ale jeśli chodzi o pozostałe miody, to jest akurat odwrotnie... Można sobie o tym poczytać na wielu stronach w necie, chociażby tutaj:
"Już szereg badań prowadzonych od lat trzydziestych XX w. mówi o nadtlenku wodoru jako o składniku przyczyniającym się do realizowania antybakteryjnych właściwości miodu. Enzym, który jest obecny w miodzie, tzw. oksydaza glukozy produkuje nadtlenek wodoru. Działa on jednak najczęściej dopiero po rozcieńczeniu. Wcześniej zawarte w miodzie substancje uniemożliwiają działanie enzymu, miód natomiast posiada pełne stężenie."
http://www.leczeniemiodem.eu/wlasciwosci...wosci.html
"Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona.
Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym."
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/me...35801.html
A tak na marginesie...
"picie miodu (...) rozpuszczonego w wodzie mija się z celem - potencjał antybakteryjny jest "rozmieniany na drobne". "
Nie wiem jak jest w przypadku miodu Manuka, ale jeśli chodzi o pozostałe miody, to jest akurat odwrotnie... Można sobie o tym poczytać na wielu stronach w necie, chociażby tutaj:
"Już szereg badań prowadzonych od lat trzydziestych XX w. mówi o nadtlenku wodoru jako o składniku przyczyniającym się do realizowania antybakteryjnych właściwości miodu. Enzym, który jest obecny w miodzie, tzw. oksydaza glukozy produkuje nadtlenek wodoru. Działa on jednak najczęściej dopiero po rozcieńczeniu. Wcześniej zawarte w miodzie substancje uniemożliwiają działanie enzymu, miód natomiast posiada pełne stężenie."
http://www.leczeniemiodem.eu/wlasciwosci...wosci.html
"Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona.
Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym."
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/me...35801.html