Miód Manuka
#5

To prawdziwie boski i cudotwórczy niemalże produkt - ale cena też nieziemska  Wink ... cztery stówy za słoiczek 500g (stężenie methylglyoksalu 550+).  Krzyk

A tak na marginesie...
"picie miodu (...) rozpuszczonego w wodzie mija się z celem - potencjał antybakteryjny jest "rozmieniany na drobne". "  

Nie wiem jak jest w przypadku miodu Manuka, ale jeśli chodzi o pozostałe miody, to jest akurat odwrotnie... Można sobie o tym poczytać na wielu stronach w necie, chociażby tutaj:

"Już szereg badań prowadzonych od lat trzydziestych XX w. mówi o nadtlenku wodoru jako o składniku przyczyniającym się do realizowania antybakteryjnych właściwości miodu. Enzym, który jest obecny w miodzie, tzw. oksydaza glukozy produkuje nadtlenek wodoru. Działa on jednak najczęściej dopiero po rozcieńczeniu. Wcześniej zawarte w miodzie substancje uniemożliwiają działanie enzymu, miód natomiast posiada pełne stężenie."
http://www.leczeniemiodem.eu/wlasciwosci...wosci.html

"Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona.
Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym."
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/me...35801.html
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Miód Manuka - przez Krystyna - 31-10-2011, 23:59
RE: Miód Manuka - przez Krystyna - 12-06-2018, 23:30
RE: Miód Manuka - przez LeCaro - 13-06-2018, 00:37
Re: Miód...boski nektar... - przez Rudalila - 01-11-2011, 11:14
RE: Miód...boski nektar... - przez kalina98 - 31-10-2020, 21:59
Re: Miód...boski nektar... - przez Krystyna - 01-11-2011, 11:46



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości